Банки змінили курс долара після нового рекорду НБУ: скільки коштує валюта
Банки змінили курс долара після нового рекорду НБУ: скільки коштує валюта

Банки змінили курс долара після нового рекорду НБУ: скільки коштує валюта

Долар в Україні трохи подорожчав у банках після того, як офіційна вартість американської валюти зросла до нового історичного рекорду. Вранці в середу, 27 березня, середня ціна американської валюти в банках встановилася на рівні 39/39,5 грн (купівля/продаж). Так, за добу курс долара зріс у банках на 2 копійки.

Готівковий курс все ще далекий від рекордів, адже восени-2022 він перевищував і 40 грн/дол. За тиждень, з минулого вівторка, готівковий долар у банках подорожчав на 10-13 копійок. Про це свідчать дані профільного порталу.

Національний банк України ( НБУ ) на 27 березня розрахував офіційну вартість американської валюти на рівні 39,34 грн. Це:

  • на 11 копійок вище за попередній історичний рекорд (39,23 грн/дол., було встановлено 26 березня 2024 року);
  • на шість копійок дорожче, ніж було тиждень тому.

На чорному ринку, тобто в приватних оголошеннях про купівлю-продаж валюти, курс долара традиційно тримається помітно вище банківського і в купівлі, але нижче у продажу. Так, американську валюту "з рук" 27 березня пропонують за ціною 39,27/39,35 грн (купівля/продаж).

У найбільших комерційних банках курс долара у продажу коливається у діапазоні 39,4-39,5 грн. Купують долар у найбільших банках за 38,3-39,05 грн.

Що буде з курсом долара: прогноз

До кінця березня курс готівкового долара в українських банках та обмінниках може помітно зміниться – знизитися у покупці, але зрости у продажу. За прогнозом начальника департаменту казначейства Глобус Банку Тараса Лєсового, цього тижня (закінчується 31 березня) вартість американської валюти буде в межах 38,5-40 грн.

У свою чергу Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings з головним офісом у Нью-Йорку очікує, що до кінця 2024 року в Україні курс долара зросте до 41,02 грн. Проте хвилюватися не варто – адже згідно з прогнозом агентства, за базовим сценарієм розвитку подальших подій, уряд України та НБУ "збережуть свій адміністративний потенціал" навіть "перед серйозними військовими загрозами".

Крім того, наголошується, що в середньостроковій перспективі економіка України зросте в середньому приблизно на 4-5%. Однак лише "за відсутності значної ескалації війни".

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше українцям розповіли, скільки доларів можна купити в обмінниках. Актуальні правила НБУ востаннє оновлювалися на початку грудня-2023 року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом