"Для родичів кожна година тягнеться як день, тиждень": військовий ЦВС "На щиті" розповів, як відбувається евакуація тіл загиблих воїнів ЗСУ
"Для родичів кожна година тягнеться як день, тиждень": військовий ЦВС "На щиті" розповів, як відбувається евакуація тіл загиблих воїнів ЗСУ

"Для родичів кожна година тягнеться як день, тиждень": військовий ЦВС "На щиті" розповів, як відбувається евакуація тіл загиблих воїнів ЗСУ

Евакуація тіл загиблих військових із поля бою відбувається у надважких небезпечних умовах. Координацію цієї роботи здійснює Центральне управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу ЗСУ.

Про це повідомило видання "Дніпро оперативний", журналісти якого провели цілий день із військовослужбовцем ЦВС "На щиті" Юрієм, який доправляє додому тіла загиблих захисників. Серед його завдань також виявлення особистих речей бійців, які треба передати їхнім рідним: обручки, годинники, блокноти, телефони тощо. 

"Далі я пишу акт прийому-передачі тіл загиблих оборонців України. Прописується маршрут, найменування підрозділу, опис речей та документів, які передаються, які є при тілі. Я це все прописую, фотографую разом із бирками та речами. Представник того підрозділу, звідки загиблий, розписується. Далі вже транспортую тіло", – розповів військовий послідовність своїх дій.

Далі, за його словами, відбувається упізнання, після чого тіло евакуюють у Дніпро, а далі – до місць поховання.

На швидкість та складність роботи з тілами загиблих значною мірою впливає погода. Зараз вона мінімально втручається, але якщо тіло пролежить на позиції тиждень влітку, у 30-градусну спеку, то упізнати його буде практично неможливо. 

Боєць поділився, що робота психологічно дуже важка і відповідальна. 

"Для родичів кожна година тягнеться як день, як тиждень. Тому потрібно працювати дуже швидко. Бували випадки, коли родичі знають, що вже тіло вже забрали, вони навіть його вже впізнали. "Коли ви будете?". Вони навіть виїжджають на зустріч", – розповів військовий.

Він поділився, що до смерті неможливо звикнути, це щодня новий біль. Важко спілкуватися з рідними загиблих, адже тіла часто дуже понівечені.

"Батько приїхав – сина відправляє… тесть – зятя. Хлопець – дівчину, вони заручені були. Якби хлопчина не подарував їй обручку з діамантом її було б не впізнати. Вона загинула і сильно обгоріла. Є різні випадки. До того звикнути… не знаю… Неможливо", – зізнався військовий. 

Як повідомляв OBOZ.UA: 

– 15 березня Україна повернула тіла ще 100 загиблих захисників. Після ідентифікації Героїв передадуть родинам для поховання.

– 22 березня у боях на напрямку Авдіївка – Мар'їнка загинув грузинський доброволець Тенгіз Чанія. Побратими досі не можуть забрати його тіло з поля бою.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом