Чому сльози солоні – пояснення експертів
Чому сльози солоні – пояснення експертів

Чому сльози солоні – пояснення експертів

Сльози — важлива складова емоційного та соціального життя людини, вони показують не лише наш внутрішній стан, а й взаємодію з оточенням.

Але чому сльози солоні? Пояснення науковців з медичної точки зору — у матеріалі Факти ICTV.

Що таке сльози

Сльози —  це рідина, яка виробляється сльозовими залозами. Існують три типи сліз:

Зараз дивляться
  • базальні, які постійно виділяються для зволоження ока;
  • рефлекторні, що виникають у відповідь на подразники;
  • психічні, що виділяються під час емоційного стресу, болю або радості.

Чому сльози солоні

За складом сльози містять 99% води та 1 % хімічних речовин:

  • білки (наприклад, альбумін, лізоцим, лактоферін, ліпокалін), які здатні виводити токсини, підвищувати імунітет, сприяти загоєнню ран та зменшувати біль;
  • вуглеводи і солі (зокрема хлорид натрію, ось чому сльози солоні);
  • психотропні речовини.

Дослідження науковців показали, що до складу сліз може входити речовина ліпідної природи  олеамід, яку раніше знаходили тільки у мозкових тканинах.

Пов’язаний з регуляцією сну, олеамід також забезпечує зв’язок між нервовими клітинами та клітинами в передній частині ока.

За словами доцента кафедри оптометрії університету штату Огайо Келлі Ніколса, через брак або надлишок олеаміду або будь-якого іншого жирового компонента, ліпідний шар може втратити здатність утримувати вологу, що призведе до сухості очей.

Результати цього дослідження були опубліковані в журналі Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Хімічна зброя

Склад сліз може змінюватись залежно від стану організму. Наприклад, біохімік Вільям Фрей вважає, що емоційні сльози можуть навіть містити природний аналог знеболювального засобу, подібного до морфію.

Це твердження викликає деяку критику серед його колег, але воно залишається цікавим напрямком дослідження. Наприклад, вчені з Ізраїлю та США провели експеримент, присвячений впливу жіночих сльоз на чоловіків.

Для цього вони дали 24 чоловікам понюхати сльози шести жінок, які плакали під час перегляду мелодрам. Науковці спостерігали за реакціями учасників за допомогою комп’ютерної симуляції та МРТ.

Дослідники виявили, що жіночі сльози, хоч і не мають запаху, але відправляють чіткий хімічний сигнал. Таким чином з’ясувалося, що жіночі сльози на 43,7% зменшують чоловічу агресію, знижують рівень тестостерону і сексуальне збудження.

Тепер ви знаєте не тільки чому сльози солоні, а й що це “хімічна зброя” жінок.

ДжерелоLive Science

Источник материала
Поделиться сюжетом