Премія імені Олега Вергеліса: в День театру оголошено першого лауреата
Премія імені Олега Вергеліса: в День театру оголошено першого лауреата

Премія імені Олега Вергеліса: в День театру оголошено першого лауреата

Премія імені Олега Вергеліса: в День театру оголошено першого лауреата

Лауреатом Премії імені Олега Вергеліса 2024 року стала вистава Театру на Подолі «Процес» за мотивами однойменного роману Франца Кафки, режисер, автор адаптації роману та музичного оформлення — Давид Петросян. Художниця-постановниця та художниця з костюмів — Анна Шкрогаль; художник з освітлення — Максим Музира; пластика — Ольга Голдис; звукорежисер — Сергій Шевченко; відео — Олександр Братіно; помічники режисера — Софія Людвіченко, Влад Цехмейструк.

Актори, задіяні в обох складах: Ольга Голдис, Олег Стефан, Артем Атаманюк, Леонід Шеревера, Костянтин Темляк, Юрій Феліпенко, Максим Максимюк, Артем Каратаєв, Євген Ковирзанов, Кирило Карпук, Станіслав Крушинський.

Вистава «Процес» містить життєствердну силу правди маленької людини у боротьбі за своє життя з жорстокою системою й невидимим тотальним злом. Право на життя, як і презумція невинуватості, — це дві аксіоми будь-якого розвиненого та ментально здорового суспільства, сценічно стверджує режисер і доступно тлумачить бюрократичний абсурд одного з найскладніших романів класичної літератури. Сприймати все через страх, відчай чи намагатися зрозуміти раціонально — кожен глядач вирішить для себе сам. Єдине, що «просить вирішити» режисер, — чи хочемо ми так жити далі, адже вічне бюрократичне зло знищує людство не менше, ніж будь-яка війна.

За результатами експертного опитування до списку номінантів також увійшли вистави «Вороги» (Театр імені Марії Заньковецької, м. Львів, режисер — Максим Голенко) й «Тартюф» (Театр Франка, м. Київ, режисер — Дмитро Богомазов).

Вітаємо Театр на Подолі, режисера Давида Петросяна та всю команду, яка працювала над виставою «Процес», із заслуженою перемогою!

І принагідно вітаємо всіх, хто не уявляє свого життя без театру, з Міжнародним днем театру! Бажаємо можливостей грати/дивитися вистави без тривог, а лише із захватом та насолодою. І нехай єдиною проблемою для «театральних» суперечок у нашій країні буде визначення того, яка вистава є найкращою.

ZN.UA

Олег Вергеліс — один з найталановитіших театральних критиків України, публіцист, мистецький оглядач, письменник, педагог, автор і ведучий телепрограм про історію театру, заслужений журналіст України, багаторічний редактор відділу культури ZN.UA (1996–2019).

Премію імені Олега Вергеліса 30 вересня 2023 року, в річницю його смерті, заснувала редакція ZN.UA та друзі Олега — культурні діячі, журналісти, театрознавці та мистецькі оглядачі. Премія передбачає грошову винагороду.

Источник материала
Поделиться сюжетом