12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ЗСУ знищили "евакуатор для Шойгу" та "Танк атомного Апокаліпсису"
ЗСУ знищили "евакуатор для Шойгу" та "Танк атомного Апокаліпсису"

ЗСУ знищили "евакуатор для Шойгу" та "Танк атомного Апокаліпсису"

Було знищено єдиний працездатний екземпляр

У той час як в Україні створюють власні, хоч і багато в чому саморобні зразки озброєнь, росіяни кидають на фронт унікальну техніку. Йдеться про високозахищений спеціальний транспортний засіб "Ладога".

Відео поразки цієї техніки виклали у Telegram-каналі "Танки. Історія та сучасність". На ньому український FPV-дрон успішно наздоганяє "Ладогу" і б’є в корму, ймовірно, викликавши вибух і знищення техніки.

Поразка ВТС Ладога українським дроном

Військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко зазначає, що вдалося знищити першу з 24 лютого 2022 року рідкісну машину "судного дня", призначену для перевезення командування в умовах ядерної війни "Ладога". Свою неофіційну назву — "танк атомного Апокаліпсису" вона отримала від свого призначення та бази.

Так, в умовах очікуваного в СРСР неминучого конфлікту з використанням ядерної зброї на базі танка Т-80 було створено транспорт для перевезення особливо важливих пасажирів. З цією метою "Ладога" отримала герметизоване населене відділення та протирадіаційний захист, моторно-трансмісійний та фільтровентиляційні установки. Також є комплекс інформаційних, спеціалізованих засобів зв’язку та блоком регенерації відпрацьованого в населеному відділенні повітря.

Захищеність не врятувала Ладогу

Екіпаж машини – 2 особи, а в житловому відділенні може розмістити 4 особи. На машині був встановлений двигун ВМД-1000ТФ або ВМД-1250, відповідно на 1100 або 1250 кінських сил. Це дозволяло "Ладозі" розвивати швидкість до 70 км/год і давало дальність ходу 330 км. Сама машина себе ідеально показала в період ліквідації катастрофи на ЧАЕС, але після розпаду СРСР вона нікому виявилася не цікавою і пішла "на спокій".

"Усього було зроблено 4 ВТС "Ладога", а єдина працездатна була представлена в експозиції виставкового центру "Патріот" м. Каменськ-Шахтинський (Ростовська обл.). Схоже, саме цей, єдиний, працездатний екземпляр був нещодавно знищений", — резюмує Олександр. Коваленко.

Зауважимо, що ще у 2019-му році проект "Ладога" розглядався як можлива основа для майбутнього "евакуатора Шойгу" — так у самій Росії прозвали розробку спеціального транспорту для міністра оборони та його заступників.

Загалом, брак бойової техніки на передовій у російських окупантів стає дедалі очевиднішим. Так, у військах агресора були помічені навіть звичайні трактори, куди встановлюються гармати.

Теги по теме
Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом