20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Після атак РФ енергосистема України імпортує електроенергію з п’яти країн Європи – Шмигаль
Після атак РФ енергосистема України імпортує електроенергію з п’яти країн Європи – Шмигаль

Після атак РФ енергосистема України імпортує електроенергію з п’яти країн Європи – Шмигаль

Російські атаки по енергетичних об’єктах України ускладнили ситуацію для енергетиків, але енергосистема залишається цілісною. Водночас Україна імпорту електроенергію з п’яти сусідніх країн Європи.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів 29 березня.

Удари Росії по енергосистемі

Очільник уряду нагадав, що сьогодні вночі російські терористи знову атакували українські об’єкти електрогенерації.

Зараз дивляться

– Удар витримали. Енергосистема цілісна, але ситуація дуже непроста. Є проблеми з електропостачанням у низці регіонів. Вирішуємо це питання, – сказав він.

Шмигаль вказує, що наразі Україна імпортує електроенергію з п’яти країн-партнерів, аби система працювала стабільно: з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови.

За його словами, усі служби наразі працюють для подолання наслідків в режимі 24/7.

Дуже важливо для всіх нас зараз зменшити споживання електроенергії. Це стосується особливо вечірніх годин, – сказав він.

Прем’єр вказує, що через прийнятні погодні умови низка громад та міст вже ухвалили рішення про завершення опалювального сезону. Він нагадав, що попри величезні виклики та загрози Україна успішно пройшла опалення взимку. Таким чином, якщо будуть ухвалені й інші рішення щодо вимкнення опалення, то це дозволить уряду краще збалансувати енергосистему.

– Попри завершення опалювального сезону Пункти незламності продовжать працювати. Їх працює по країні понад 10 тис. Сьогодні схвалюємо постанову, яка унормує питання роботи пунктів та переведення їх роботи на постійну основу, – сказав він.

Міжнародні відносини: консультації з Польщею

Він нагадав, що вчора між урядом України та урядом Польщі було проведено другий раунд міжурядових консультацій. Ключовими питаннями порядку денного були зброя і питання кордону.

– Наш уряд представив план деблокади, і важливо, що ми з Польщею ідемо саме за цим планом. Всі його пункти виконуються. Діалог є, перші результати є і вже скоро сподіваємося, що кордон буде розблоковано, – сказав він.

Загалом, каже Шмигаль, у березні цього року Україна отримає “рекордне бюджетне фінансування від наших союзників за весь час війни та за всю історію незалежності”. Йдеться про понад $9 млрд.

Завдяки цим виплатам, здійснюються і пенсійні виплати, зокрема за березень. Так, більш ніж 10 млн українських пенсіонерів вчасно отримали проіндексовані виплати. Загалом за березень виплачено пенсій на 62 млрд грн.

Денис Шмигаль нагадав, що з 1 квітня уряд буде збільшувати виплати для працюючих пенсіонерів, також із 1 квітня підвищується мінімальна зарплата. Зараз вона складає 7100 грн., а буде – 8000 грн.

Індустріальні парки

Прем’єр-міністр каже, що протягом 2024 року буде виділено 1 млрд грн на розвиток індустріальних парків.

– Сьогодні затверджуємо порядок використання цих коштів: на будівництво інфраструктури індустріальних парків, на компенсації за підключення до мереж, на компенсації ставки за кредитами, які взяті для розвитку й інвестицій, – пояснив він.

Крім того, під час засідання уряду 29 березня планується ухвалення рішень про створення ще двох індустріальних парків:

  • на Вінниччині. Інвестиції в його створення складуть понад 50 млн грн;
  • на Івано-Франківщині. Інвестиції в його створення та розвиток можуть скласти 1,5 млрд грн.

Шмигаль додає, що завдяки створенню цих двох промислових парків буде створено більш ніж 1 тис. робочих місць у переробній промисловості.

Теги по теме
Денис Шмыгаль электроэнергия правительство
Источник материала
Поделиться сюжетом