Символ свободи. Стало відомо, чому диктатори КНДР бояться джинсів, як вогню
Символ свободи. Стало відомо, чому диктатори КНДР бояться джинсів, як вогню

Символ свободи. Стало відомо, чому диктатори КНДР бояться джинсів, як вогню

Під час показу у Північній Кореї британської телепрограми "Садові таємниці" з Аланом Тітчмарші його джинси піддали цензурі через символ "західної свободи та молодіжної культури". Диктатори однієї з найавторитарніших держав світу жахаються цього елементу гардероба через його прив'язку до країни-опонента – США.

Виявляється, вони заборонені не лише у Північній Кореї, а й у колишньому Радянському Союзу, на Кубі та в інших країна. Як зазначає Daily Mail, на визначну світову подію – падіння Берлінської стіни у 1989 році – на сході Німеччини сотні молодих людей одягнули сині джинси на знак протесту проти диктатури.

"Джинси вважалися ознакою капіталізму, і тому їх власники були ворогами держави. Щоб захистити молодь від зовнішнього впливу одягу, була створена соціалістична культура одягу", – пояснила британська журналістка Енн Макелвой.

Як вона зазначає, у демократичній нині Німеччині  до 1990-х років джинси готові були обміняти навіть на антикваріат, твори мистецтва та автомобільні деталі. Хоч після розпаду СРСР у європейських країнах ця річ стала повсякденною, але заборона досі існує у комуністичній КНДР, яка живе за "залізною завісою".

"Я згадую часи, коли джинси володіли магічною силою, з деякою сумою. Це було підтвердженням сили моди. Джинси здавалися частиною свободи, яку можна носити правдами, неправдами чи за обміном у світі, де багато іншого було заборонено. Не дивно, що модна поліція Північної Кореї хоче їх заблюрити", – зазначила жінка.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, під час проказу в КНДР телепрограми про садоводство, пару "татових" джинс на телеведучому Алану Тітчмарші розмили через "символ імперіалізму США". У Північній Кореї не лише немає у продажі цього елементу одягу, він підпадає під заборону ще з 1990-х років.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом