Аніта Луценко пояснила, чому з російською мовою Україна приречена на поразку у війні
Аніта Луценко пояснила, чому з російською мовою Україна приречена на поразку у війні

Аніта Луценко пояснила, чому з російською мовою Україна приречена на поразку у війні

Українська тренерка Аніта Луценко обурилася через масове використання російської мови на третій рік після початку повномасштабного вторгнення, через що, на її думку, Україна приречена на поразку. Вона вважає, що доки повністю не вдасться викорінити ворожу мову, доти війна з Росією повторюватиметься.

На основі фото, із яким спортсменка в Instagram-розповідях виклала своє обурення, можна дійти висновку, що Луценко перебувала у Варшаві і її слова перш за все стосуються переселенців, які проживають закордоном.

"Сьогодні була шокована кількістю російської мови. Кожен другий. Війна надовго... Як мова наближує перемогу? Діти наступні 60 років будуть розмовляти знов російською і знову все по колу", – пояснила вона.

Знаменитість з початком повномасштабного вторгнення Росії перейшла на українську мову у спілкуванні й на власному досвіді знає, наскільки важкою вдається така трансформація.

"Чи важко переходити? Так. Але воїнам важче. Їм не до мови. А ми, в безпеці, не робимо і мінімуму, який залежить від нас. Війна надовго..." – написала Луценко.

Вона нагадала, що українська мова роками зазнавала гноблення і варта відродження та популяризації. Тому Луценко закликає починати "розвивати своє", щоб через 60 років знову не було "все по колу".

"Питання не в тому, щоб назло окупантам розмовляти російською, а щоб нарешті почати живити свою власну культуру, розвивати своє, яке знищували цілеспрямовано століттями. Але виходить – важко... Якщо це важко, то буде ще важче", – висловилася вона.

Нагадаймо, спортсменка обурювалася щодо українців, які добре знають іноземні мови, але відмовляються вивчати державну. "Намагатися бути як нейтів спікер (як той, хто нею все життя розмовляє), розмовляти флюентлі (вільно) іноземною, коли не можеш робити це мовою свого паспорта, – то дивина. Час на іноземну є, на свою – немає... Ну то таке", – прокоментувала вона.

Як повідомляв OBOZ.UA, український актор Олексій Гнатковський пояснив причини, чому потрібно відмовлятися від російської мови. Він обґрунтував прихильникам "какая разніца" справжню різницю та важливість плекання української.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом