"Ми будемо готуватися": Вучич пояснив свої слова про "важкі часи" для Сербії
"Ми будемо готуватися": Вучич пояснив свої слова про "важкі часи" для Сербії

"Ми будемо готуватися": Вучич пояснив свої слова про "важкі часи" для Сербії

Президент Сербії Александр Вучич у п'ятницю ввечері виступив із зверненням, у якому пояснив свої слова про настання "важких часів" для країни. Він відзначив, що основним викликом стає прийняття Косова до Ради Європи, рішення щодо якого буде остаточно прийняте наприкінці травня.

Про це пише "Балканський оглядач". У своєму виступі Вучич заявив про дискримінацію та притиск сербів у Косово, а також невиконання Приштиною своїх зобов'язань згідно з раніше узгодженими домовленостями.

Вучич також висловив критику стосовно тих, хто на міжнародній арені і в регіоні підтримує приєднання Косова до Ради Європи. Він заявив, що реакція Сербії на можливе прийняття Косова до Ради Європи буде рішучою та обдуманою, додавши, що наразі він утримується від коментарів щодо можливих дій Белграду.

"Ми продовжимо обговорювати, я готовий вислухати думку Скупщини (парламенту) та уряду. Ми будемо готуватися і чекати", — заявив Вучич.

За словами президента Сербії, другим викликом є можливе ухвалення на Генеральній асамблеї ООН у квітні резолюції про визнання масового вбивства боснійців у Сребрениці в 1995 році як геноциду. Вучич зазначив, що це питання було поставлене на розгляд за ініціативою Німеччини та Руанди.

Зазначимо, що Сербія вже протягом багатьох років визнає сам факт масового вбивства в Сребрениці, але не називає його геноцидом.

Він відзначив, що хоча резолюція не матиме обов'язкової сили, можливе визнання подій в Сребрениці як геноциду може порушити питання про правомірність існування Республіки Сербської, яка була утворена на фундаменті геноциду.

Крім того, він вважає, що лише на основі необов'язкового вердикту від Республіки Сербської можуть вимагати воєнних репарацій.

"Західні держави хочуть поставити нас у скрутне становище. Проти нас буде колективний Захід, проти Сербії плюс значна кількість мусульманських країн… Ми маленькі, всі ці сили проти нас, але ми будемо боротися", – наголосив Вучич.

На думку президента Сербії, "тиск на сербський народ" виникає з трьох основних причин. Перша з яких – це через військовий нейтралітет Сербії. Також він вважає, що це пов'язано з підходом до конфлікту в Україні: адже Сербія засуджує напад на суверенну країну, проте не приєднується до санкцій проти Росії.

Третя причина полягає в тому, що західні країни відчувають значний тиск через просування російських військ та можливі майбутні політичні повідомлення з Москви, які базуються на тому, що часто називають "косовським прецедентом".

"Саме тому необхідно вирвати все це з рук Володимира Путіна, як потенційного туза в його рукаві", – пояснив Вучич.

Нагадаємо, що 26 березня сербський президент Александар Вучич опублікував у соцмережах  резонансний пост, у якому натякнув на "безпрецедентні виклики національній безпеці Сербії". Після цього в медіа з’явилось чимало різноманітних варіантів тлумачення того, що він мав на увазі.

Як повідомляв OBOZ.UA, на початку лютого стало відомо, що Сербія розширює військову та цивільну співпрацю з Росією. Дві країни підписали новий меморандум про охорону здоров’я між країнами. Крім того, було оголошено про постачання російських безпілотників Белграду.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом