Річниця звільнення Київщини, допомога від Франції та атака РФ: головні новини 31 березня
Річниця звільнення Київщини, допомога від Франції та атака РФ: головні новини 31 березня

Річниця звільнення Київщини, допомога від Франції та атака РФ: головні новини 31 березня

31 березня – Річниця звільнення Київської області від російських окупантів. Цього дня президент України Володимир Зеленський підняв прапор біля Меморіалу пам’яті захисників Бучанської громади, а також вручив почесні нагороди військовослужбовцям.

Крім того, сьогодні Франція анонсувала пакет допомоги Україні, куди мають увійти сотні одиниць бронетехніки та ракети Aster.

На Одещині після дронових атак РФ було відновлено електропостачання, а у Харкові введено графіки відключень.

Зараз дивляться

Які події відбулися в Україні та світі 31 березня 2024 року – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

  • Річниця звільнення Київщини
  • Атака РФ по Україні
  • Анонсування допомоги від Франції
  • Заява Буданов про Калібри
  • Ситуація з електропостачанням на Одещині та у Харкові

Річниця звільнення Київщини

В Україні 31 березня відзначають другу річницю звільнення Київщини від російських загарбників, зокрема Ворзеля, Бучі, Бородянки, Ірпеня, Гостомеля та ще цілої низки населених пунктів області.

З нагоди цієї дати наш народ вшановує силу всіх воїнів Сил оборони, хто здійснив той героїчний подвиг та витіснив ворога з українських земель.

– Вшановуємо силу кожного й кожної, хто тоді вистояв, зараз б’ється, працює та обов’язково принесе волю всій нашій землі, кожному місту, кожному селу України, які Росія хоче привласнити, але які їй доведеться віддати українцям. Наші люди, наш дух, наша сила це забезпечать. Українці мурують, а не руйнують. Рятують життя, а не лізуть до інших неситим оком, як Москва, – сказав президент Володимир Зеленський.

Крім того, у цей день голова держави підняв прапор на флагштоку Меморіалу пам’яті захисників Бучанської громади, а також вручив почесні відзнаки міст-героїв України та державні нагороди військовослужбовцям.

Фото: ОП

У поліції заявили, що точну кількість людей, які загинули під час окупації Бучі Київської області, досі не встановлено.

– Загалом у Бучі виявлено тіла 422 вбитих мирних жителів. На сьогодні ця цифра актуальна, але я можу сказати, що у навколишніх селах у Бучанському районі загалом було знайдено 1 190 тіл. І більшість із них – це люди, які загинули від насильницької смерті, – сказав заступник голови Національної поліції

Атака РФ по Україні

Під прицілом ворога на Одещині та Херсонщині були енерго- та агрооб’єкти України. Так, вночі 31 березня вісім дронів – усі вдалося збити. Уламки впали на енергооб’єкт, через що було знеструмлено кілька населених пунктів.

По Херсонській області паралельно з дронами росіяни застосували балістику та керовану авіаційну ракету. Під час цих атак, на щастя, ніхто не постраждав.

Вранці з 05:01 по 06:27 . Ворог втретє атакував об’єкт критичної інфраструктури. 24 і 29 березня були аналогічні атаки цілі. Внаслідок обстрілу, на жаль, загинуло дві людини.

Крім того, було зруйновано адміністративну будівлю, там сталася пожежа, яку оперативно загасили.

Польща та союзники знову піднімали авіацію через ракетну атаку РФ на Україну.

Загалом Повітряні Сили цієї ночі знищили 9 ракет та 9 ударних БпЛА.

Всього окупанти атакували:

  • 14-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555;
  • 11-ма ударними БпЛА типу Shahed;
  • балістичною ракетою Іскандер-М;
  • керованою авіаційною ракетою Х-59.

Анонсування допомоги від Франції

Франція надасть Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть сотні одиниць бронетехніки та ракети Aster для системи ППО SAMP/T, яку вважають аналогом Patriot.

Міністр оборони Франції повідомив, що йдеться про вживану броньовану техніку, яка перебуває на озброєнні Франції, але все ще функціональна.

– Щоб утримувати таку велику лінію фронту, українській армії потрібні, наприклад, наші броньовані фронтові машини VAB: це необхідно для мобільності військ. Ця стара техніка, яка ще придатна до експлуатації, зможе принести користь Україні в значних кількостях. Йдеться про сотні одиниць у 2024 році й на початку 2025-го, – сказав він.

Заява Буданов про Калібри

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що РФ накопичила Калібри й може їх застосувати найближчим часом.

Він зазначив те, що РФ понад рік не завдавала ударів по енергетиці, дозволило їм накопичити певну кількість озброєння. І, на жаль, у ворога зараз є сили для того, щоб продовжувати ракетні атаки по Україні.

– Калібри накопичувалися весь цей період. Вони абсолютно готові до застосування, – заявив

Ситуація з електропостачанням на Одещині та у Харкові

Енергетики , які після дронової атаки були без електрики. Електроенергію подали і на підприємство Інфоксводоканал, тож розпочалася подача води.

У ДТЕК повідомили, що ситуація в енергетиці наразі складна. Уникнути ж масових відключень допомагає “зелена” генерація – сонце і вітер.

Зокрема в компанії закликають жителів області та Одеси споживати електроенергію розумно, щоб уникнути відключень.

Крім того, світла.

– Графіки діятимуть до повної стабілізації ситуації та залежатимуть від рівня споживання та наслідків можливих подальших атак, – пояснили в Міністерстві енергетики.

Теги по теме
Владимир Зеленский Львовская область
Источник материала
Поделиться сюжетом