В Японії зафіксували рекорд фондового ринку
В Японії зафіксували рекорд фондового ринку

В Японії зафіксували рекорд фондового ринку

В Японії закінчився фінансовий рік рекордом фондового ринку. За останні 12 місяців індекс Nikkey-225 зріс на 12 328 пунктів, зафіксувавшись на позначці 40 369,44 пункти.  Про це написав Данило Гетманцев у Телеграмі. 

В останній день торгів фінансового року, який у Японії триває з 1 квітня по 31 березня наступного року, він збільшився на 0,5%, а усього з початку 2024 року – на 44%. 22 лютого було подолано попередній історичний рекорд, зафіксований у 1989 році в так звану "золоту епоху" японської економіки (хоча деякі аналітики називають той період ерою "мильної бульбашки", після якої країна потрапила у багаторічний застій). 

Згодом індекс майже  кожної біржової сесії встановлював рекорди. 

Гетманцев назвав причину такого шаленого попиту: 

Два основні драйвери, які штовхають вгору японський фондовий ринок – акції високотехнологічних компаній і сектор нерухомості (останній тільки протягом березня зріс на 16%). Додаткову привабливість ринку цінних паперів Японії створювало триваюче послаблення єни та ультра-м’яка грошово-кредитна політика центрального банку країни. Він хоч і відмовився (останнім у світі, через 17 років після впровадження) від від’ємних відсоткових ставок, однак та обережність, з якою він змінює політику, та ті процентні ставки, які пропонуються по депозитам – як і раніше створюють надпривабливі умови для інвестування в японські цінні папери, зростання яких за тиждень, а гіршому випадку за декілька може принести більший прибуток, ніж банківський депозит… 

Источник материала
Поделиться сюжетом