Воєнний стан: як планують проводити військову підготовку студентів
Воєнний стан: як планують проводити військову підготовку студентів

Воєнний стан: як планують проводити військову підготовку студентів

Воєнний стан: як планують проводити військову підготовку студентів

Роз'яснення дали у МОН.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. У Верховній Раді ухвалили законопроєкт про мобілізацію у першому читанні. Документом передбачається впровадження військової підготовки для всіх студентів. Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю виданню «Апостроф» розповів, як планують запроваджувати цю ініціативу.

Він зазначив, що зараз оскільки над законопроєктом та відповідними змінами в системі освіти триває робота, і остаточних рішень з багатьох питань ще не ухвалено.

«Проте цілком очевидно, що система військової підготовки в закладах вищої освіти має докорінно змінитися. Адже ми потребуємо офіцерів нового зразка, озброєних найсучаснішими знаннями, в тому числі за стандартами НАТО. І успадковані нами від Радянського Союзу військові кафедри не здатні задовольнити ці потреби», – сказав Винницький.

Заступник міністра пояснив, що зараз триває робота над створенням нової системи військової підготовки у вишах.

«Планується розділити аудиторну частину навчання (адже сучасна військова техніка потребує глибоких знань) і полігонну. Аудиторну будуть здійснювати цивільні викладачі університету. А полігонну, яка передбачає суто військові навички, - офіцери. Причому не пенсіонери, як це було на радянських військових кафедрах, а діючі офіцери (можливо, ті з них, які мають педагогічну кваліфікацію), здатні зацікавити студентів військовою справою і підготувати майбутніх офіцерів», – наголосив він.

Винницький зазначив, що систему доведеться радикально розширювати, оскільки спеціальні кафедри існують не в усіх вишах.

«Це питання, над яким ми активно працюємо спільно з міністерством оборони. Гадаю, на першому етапі в містах буде створено єдині підрозділи, де навчатимуться студенти з усіх місцевих вишів. Звичайно, це не стосується Києва, Львова та інших мегаполісів, де одним навчальним закладом не обійдешся», – додав він.

За словами Винницького, обговорюється питання на кого буде поширюватися військова підготовка, але зараз не можна говорити, яким буде остаточне рішення.

В Україні триває робота над новим законопроєктом про мобілізацію. Він, зокрема, передбачає введення базової військової служби. І хоча це нововведення було одним з найменш дискусійних, наслідки його впровадження можуть стати неприємним сюрпризом для деяких чоловіків. Чому — читайте у статті Володимира Романчука «Роки придатності: як молодь 18-25 років може бути мобілізована» на ZN.UA.

Источник материала
Поделиться сюжетом