Їздив за кордон як водій-волонтер: Нацполіція розпочала розслідування щодо власника Гулівера і Ельдорадо
Їздив за кордон як водій-волонтер: Нацполіція розпочала розслідування щодо власника Гулівера і Ельдорадо

Їздив за кордон як водій-волонтер: Нацполіція розпочала розслідування щодо власника Гулівера і Ельдорадо

В Україні розпочали кримінальне провадження після того, як стало відомо про виїзди за кордон власника торговельно-офісного центру Гулівер і мережі Ельдорадо Віктора Поліщука під час воєнного стану завдяки документам, які мають ознаки підробки.

Про відкриття справи журналістам видання Радіо Свобода повідомили в Головному слідчому управління Національної поліції України після оприлюднення розслідування проєкту Схеми.

Поїздки Віктора Поліщука за кордон

У Нацполіції розпочато кримінальне провадження за статтею Незаконне переправлення осіб через державний кордон України після виходу розслідування. Там додали, що перевірять факти незаконного виїзду з країни.

Зараз дивляться

Журналісти розповіли, як один з найбагатших бізнесменів України, власник торговельно-офісного центру Гулівер і мережі Ельдорадо Віктор Поліщук виїжджав за кордон як волонтер і водій вантажівки під час воєнного стану на підставі документів з ознаками підробки.

Згідно з розслідуванням, 47-річний Віктор Поліщук під час воєнного стану подавався в систему Шлях як водій-волонтер, але не привіз заявлену допомогу. В іноземній компанії, яка фігурувала в документах, заявили, що назвою скористалися без відома організації.

Стало відомо, що Віктор Поліщук двічі виїжджав за кермом вантажівки, влаштовуючись у штат компанії-перевізника на посаду водія. Проте він не привозив вантажів, а повертався в Україну на власному автомобілі Mercedes.

Віктор Поліщук – біографія та факти з життя

Віктор Поліщук – бізнесмен призовного віку. Перед початком повномасштабного вторгнення Росії він посідав 36 місце у списку найзаможніших українців у рейтингу Forbes.

Журналісти отримали відомості від власних джерел, які мають доступ до інформації про перетин кордон, що Віктор Поліщук виїжджав через кордон України щонайменше п’ять разів. Двічі – у 2022 і 2023 роках, а також у 2024 році.

Водночас структури бізнесмена Віктора Поліщука протягом усього 2022 року не повертали борги державним банкам України, посилаючися на фінансові труднощі. Журналісти дізналися, що вони не потрапили під жодні штрафні санкції.

Тоді ж компанії Віктора Поліщука скуповували елітні автомобілі, які коштують десятки млн грн. Зокрема, на них їздив бізнесмен під час поїздок за кордон.

Віктору Поліщуку направили листа з проханням прокоментувати зазначені відомості. Проте він залишив без відповіді всі запитання.

Віктор Поліщук – зв’язки з Росією

Під час президентства Віктора Януковича Поліщук набув великих активів у сфері фінансів, роздрібної торгівлі й нерухомості.

Пізніше стало відомо про родинні зв’язки його дружини Лілії Різвої з Кремлем.

Вона є племінницею дружини Дмитра Медведєва – колишнього президента Росії, який нині обіймає посаду заступника очільника Ради безпеки РФ.

Теги по теме
расследование
Источник материала
Поделиться сюжетом