Нардепи масово хочуть йти, проте це зробити не так просто: "Телеграф" дізнався цікаві деталі з Ради
Нардепи масово хочуть йти, проте це зробити не так просто: "Телеграф" дізнався цікаві деталі з Ради

Нардепи масово хочуть йти, проте це зробити не так просто: "Телеграф" дізнався цікаві деталі з Ради

В парламенті діє неформальна домовленість

Після початку повномасштабного вторгнення сталося різке скорочення кількості народних депутатів. Станом на 1 квітня 2024 року в парламенті офіційно зареєстрований 401 нардеп, проте немало з них хотіли б припинити свої повноваження (лише у фракції "Слуга народа" таких 17), однак можливостей для добровільного складання мандату все менше.

Багато з тих, хто хотів би залишити посаду народного депутата, мають на це особисті причини, проте, як пояснив "Телеграфу" один з впливових представників "Слуги народу", "треба працювати за тих обставин, що склались". Практично в кожній фракції чи депутатській групі є парламентарі, які заявляють про своє бажання піти, проте писати заяви вони не поспішають. Навіть в СН є звернення лише від одного депутата-мажоритарника В’ячеслава Медяника, який хоче піти через стан здоров’я. Тепер його прохання має проголосувати парламент.

"Але його теж не сильно хочуть відпускати. Є питання щодо справжності його діагнозу", — говорить джерело "Телеграфу" у СН.

При цьому Медяник пропускає засідання та відповідно не отримує депутатську зарплату. Однак якщо парламент підтримає складання ним мандату, 27 округ Дніпра втратить свого представника в Раді. Адже проведення виборів під час воєнного стану неможливе.

Для захисту від масового відходу нардепів, в парламенті діє неформальна домовленість: відпустити можуть лише тих, у кого смертельне захворювання, наприклад, онкологія. Або за умови, що парламентар самостійно знайде 226 голосів на підтримку складання ним мандату.

"Та зібрати не так просто. Це можливо, якщо депутат авторитетний або є головою комітету. Наприклад, (голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики — Ред.) Данило Гетманцев голоси для себе зможе зібрати. Але рядові якісь люди навряд чи, тому що вони не знають половину парламенту. Крім того, можна заблокувати процедуру, просто не виносячи голосування в зал. Нам це невигідно", — пояснив співрозмовник.

Детальніше читайте в статті "Телеграфа": Депутати хочуть тікати, а Арахамія п'є каву з Порошенком. Що прямо зараз відбувається в Раді

Як повідомляв "Телеграф", 8 грудня 2023 року Верховна Рада позбавила мандатів трьох нардепів, які самі виявили бажання достроково припинити парламентську діяльність. Саме тоді кількість нардепів досягла 401.

Теги по теме
Верховная Рада Слуга народу
Источник материала
Поделиться сюжетом