13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дрони стануть новою ядерною зброєю епохи ШІ, тому Україна має перемогти у перегонах з їх розробки та виготовлення – експерт
Дрони стануть новою ядерною зброєю епохи ШІ, тому Україна має перемогти у перегонах з їх розробки та виготовлення – експерт

Дрони стануть новою ядерною зброєю епохи ШІ, тому Україна має перемогти у перегонах з їх розробки та виготовлення – експерт

Дрони стануть новою ядерною зброєю епохи ШІ, тому Україна має перемогти у перегонах з їх розробки та виготовлення – експерт

Експерт пояснив, як модернізація та вдале використання дронів може відобразитися на веденні війни.

Вдосконалення дронів та їх правильне використання може зробити традиційну армію всього лише допоміжним інструментом. Однак не варто думати, що така війна буде схожою на комп’ютерну гру, адже дрони можуть стати новою ядерною зброєю епохи штучного інтелекту, пише офіцер ЗСУ, що займається виробництвом дронів та БПЛА, Юрій Касьянов у статті «Якою війна буде завтра? Що необхідно зробити, аби не програти Росії».

За словами автора через рік, якщо ми й противник будемо рівними в безпілотних системах, лінія фронту перетвориться стане 50-кілометровою мертвою пустелею, де знищуватимуть усе живе й цифрове. Там дрони-розвідники виявлять будь-яке пересування, дрони-вбивці знищать будь-яку ціль.

Водночас якщо ми станемо сильнішими й технологічнішими за противника в безпілотних системах і штучному інтелекті, то фронт буде вужчим — 20–30 км завширшки, що визначається дальністю ефективної роботи артилерії. Там ударні дрони, як вказав Касьянов, просуватимуться вперед і при цьому зачищатимуть кожну посадку. А вже слідом за такими безпілотниками підтягуватиметься артилерія для підтримки наступу вогнем, а також просуватимуться живі люди.

Засоби радіоелектронної боротьби, за словами автора, на лінії фронту стануть непотрібними та самі перетворяться на мішені. Адже дрони реагуватимуть навіть на найменше випромінювання.

«Можна спрогнозувати, що на лінії фронту буде найкращий gps, тому що ніхто не ризикне його там глушити», – пише автор.

Традиційна армія, за його словами, відіграватиме допоміжну роль. Стрілецький бій стане рідкісним явищем. Тактична підготовка залишиться в минулому. Мінометний і артилерійський вогонь стане ризикованим для тих, хто стріляє, адже у відповідь миттєво прилетять дрони. Танкові війська за таких умов взагалі відімруть як дорогі і не потрібні. 

Тоді, пише Касьянов, армія потребуватиме людей з двома-трьома вищими технічними освітами, які до того ж матимуть досвід роботи в комп’ютерних мережах, проєктуванні, виробництві, застосування дронів. Війною, за словами автора, керуватимуть «очкарики» зі штучним інтелектом у смартфонах.

Однак така майбутня війна не стане війною дронів проти дронів. Адже головним об’єктом атаки як і зараз залишаться люди. 

Автор зазначив, що під час такої війни ніхто не зможе почуватися у безпеці – ні на лінії фронту, ні в глибокому тилу. Інтенсивність застосування дронів зі збільшенням відстані від противника падатиме, але дрони досягатимуть цілі за будь-якими координатами на Гугл-мапі.Відповідні об’єкти в тилу будуть в іще більшій небезпеці, ніж зараз. Диверсії й навіть теракти з численними жертвами із застосуванням дронів у тилу противника стануть звичним явищем.

«Дрони стануть новою ядерною зброєю епохи штучного інтелекту. Країна, яка матиме сучасні бойові дрони й безперервно їх удосконалюватиме, буде невразливою. Виробники компонентів для дронів, розробники алгоритмів штучного інтелекту, комп’ютерних чипів, і навіть цілі країни, в яких зосереджено світове виробництво чипів (як сьогодні Тайвань) стануть (і вже багато в чому стали) ласим військовим трофеєм, за який може розпочатися велика війна. Знищення підприємств ворога, на яких виробляють дрони, компоненти для них, комп’ютерні чипи, вбивство програмістів, які розробляють ШІ, буде значно вагомішим внеском у перемогу, ніж знищення нафтопереробних, сталеливарних заводів і вбивство всіх генералів у країні», – пише Касьянов.

За словами автора, війна перестане бути справою виключно Генштабу, Міноборони, уряду та президента. Дієвими операторами війни стануть активні небайдужі громадяни, а сьогодні дедалі більше — з технічною освітою й досвідом роботи з дронами. Завтрашню війну може виграти один талановитий інженер, програміст, технічно грамотний організатор, ерудований у дронах військовий командир.

«Уже сьогодні один масований наліт ударних дронів великої дальності може знищити всю стратегічну авіацію Росії, залишивши Путіна без повітряної компоненти ядерної тріади. Масований наліт дронів-камікадзе середньої дальності може за одну ніч позбавити Росію майже всіх літаків-носіїв коригованих авіабомб (КАБів). Морські дрони можуть атакувати не лише бойові кораблі Чорноморського флоту РФ, а й бази атомних підводних човнів на Північному флоті. Це — реальність уже сьогоднішнього дня, це можливість, яка врівноважує наші шанси у військовому конфлікті з ядерною державою й може остудити запал кремлівських безумців», – пише автор.

За словами Касьянова, усе вищевказане можливо вже сьогодні й стане вдесятеро можливішим завтра. Але це завтра настане не лише для нас, а й для нашого заклятого ворога, який сьогодні вкладає величезні ресурси в розвиток безпілотної галузі, ставить на потік «стандартні кухонні fpv-дрони», десятками тисяч випускає «ланцети» та «шахеди» на великих промислових підприємствах.

«Ми зобов’язані перемогти в цих перегонах, тому що саме від озброєності дронами, штучним інтелектом залежить наше виживання завтра», – підсумував Касьянов.

За словами Касьянова, через рік чи пів року, для України можуть стати звичними рої дронів, а також модернізовані далекі розвідувальні та розвідувально-ударні безпілотні системи, дрони-мисливців та дрони-перехоплювачі. Він також розповів, якими за цей час можуть стати інші дрони, зокрема й ударні.

Касьянов переконаний, що в Україні необхідно не лише пришвидшити виготовлення дронів, а й кардинально змінити підхід до їх розробки, закупівлі, прогнозування. Важливо правильно вкласти гроші, ресурси, можливості саме в ті дрони, які знадобляться завтра, — тоді переможете. Якщо ж цього не зробити, то не буде потрібних на завтрашній війні дронів, а отже українці програють.

Источник материала
Поделиться сюжетом