На інших ділянках сил немає: Світан відповів, де Росія може почати новий наступ
На інших ділянках сил немає: Світан відповів, де Росія може почати новий наступ

На інших ділянках сил немає: Світан відповів, де Росія може почати новий наступ

Про це 24 Каналу розповів полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор, військовий експерт Роман Світан, зауваживши, що якби у 2023 році Україна отримала все, що їй обіцяли, то зараз ми б уже були в Криму. Але в реальності ситуація виявилася зовсім іншою.

Куди можуть рухатися окупанти

Збройні Сили не отримали того, що було обіцяно, зокрема авіації та амуніції для чотирьох бригад. Про це ще раніше говорив Президент України. Тому за 2023 рік українські військові зробили максимум, зважаючи на умови, в яких перебували.

Але плани залишилися. Тому, отримавши потрібну зброю, Україна однозначно виконає свої завдання. Загальний напрямок – це Крим, а далі – Донбас. Але все залежатиме від засобів,
– розповів Роман Світан.

Те саме стосується росіян. Всі свої головні напрямки вони обирають відповідно до основних документів, зокрема Конституції. Варто підкреслити, що вони нівелювали її, коли внесли туди 5 українських областей. Відтак у російському "правовому полі" окреслено всі цілі ворожої армії.

Росіяни намагатимуться витіснити наші війська за межі Луганської, Донецької областей. Далі – Запорізька та Херсонська. Але до кордонів всіх цих областей, як до Києва рачки,
– прокоментував військовий експерт.

Яка ситуація на фронті дивіться на карті

Для інших напрямків немає сил

У ворога є півмільйонна армія, яка розтягнута на 1500 кілометрів фронту, якщо рахувати від Керчі, через Мелітополь і так далі на глибину 100 кілометрів. Ця армія може лише намагатися втримувати всю територію, а якщо й захоче рухатися, то тільки недалеко від російського кордону. Тобто мовиться лише про Луганську та Донецьку області.

Для інших дій, зокрема для наступу на сусідні країни, російська армія не підготовлена. Тоді треба виводити пів мільйона з України й кудись перекидати. Сил та засобів для виконання завдань на інших напрямках немає,
– підкреслив полковник запасу ЗСУ.

Але варто пам'ятати, що ворог не керується логікою, тому достеменно передбачити всі дії дуже складно. Інколи, противник ухвалює спонтанні рішення, сам не розуміючи для чого це робить.

Тому, судячи з воєнної логіки, якщо наступати, то хіба через пів року й тільки в напрямку Луганської та Донецької областей. Ніде інше цього зробити вони не зможуть,
– підсумував Роман Світан.

Ситуація на фронті: актуальні новини

  • Російська армія намагається захопити місто Часів Яр, що на Донеччині. Це важлива ціль, бо місто є панівною висотою, з нього можна буде тримати під вогневим контролем такі великі населені пункти як Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку. Далі ворог зможе створити плацдарм для подальшого наступу.
  • Інтенсивність російських штурмів на лівобережжі Херсонщини не надто активна, але поміж тим ворог намагається тиснути за допомогою артилерії та дронів. На цьому напрямку окупанти використовують тактику малих штурмових груп, які зазнають великих втрат. Наприклад, з групи кількістю 10 – 15 бійців, не повертається 60%.
  • Через окупований Маріуполь зафіксували рух технікина Запорізький напрямок. Ймовірно, ворог накопичував резерви, адже останнім часом активності біля Роботиного не було. Противник може здійснити наступні атаки, спрямовані на Вугледар або Запоріжжя.
Теги по теме
Война на Донбассе Донецкая область
Источник материала
Поделиться сюжетом