20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ООН назвало підприємства у Татарстані “цивільною інфраструктурою” та закликало припинити удари
ООН назвало підприємства у Татарстані “цивільною інфраструктурою” та закликало припинити удари

ООН назвало підприємства у Татарстані “цивільною інфраструктурою” та закликало припинити удари

Прессекретар генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Стефан Дюжаррік закликав Україну припинити атаки на те, що він назвав “цивільною інфраструктурою”.

Такий заклик Дюжаррік зробив під час брифінгу, коментуючи удар дроном по російських підприємствах в Татарстані, де виготовлялись безпілотники Shahed.

Реакція ООН на удари по Татарстану

Його запитали, якою є позиція ООН щодо удару БпЛА по Татарстану. У відповідь на це речник генсека сказав, що ООН виступає проти “атак на цивільну інфраструктуру”.

Зараз дивляться

– Ми виступаємо проти будь-яких атак на цивільну інфраструктуру та закликаємо їх припинити, — сказав він.

Атаки по російських НПЗ

Реакція ООН не стала першою у своєму роді, яка закликає до обмежень українських ударів по об’єктах, які підтримують російську воєнну машину.

Перед цим почали з’являтись повідомлення, спочатку від видання Financial Times, а згодом і від інших, що Сполучені Штати закликають Україну зменшити удари по НПЗ РФ, оскільки стурбовані можливою зміною цін на світових ринках нафти.

Президент Володимир Зеленський згодом побічно підтвердив ці повідомлення, вказавши, що реакція Вашингтону не була позитивною.

На думку політолога Олексія Якубіна, заяви з боку окремих представників ООН лунають зокрема й через те, що вони також, як і США, спостерігають за цінами на нафту, яка важлива не тільки умовним демократичним країнам Заходу, але й, наприклад, країнам Глобального Півдня.

– Вони усі відчувають оцю волатильність цін на нафту, оскільки ситуація з НПЗ в Росії все ж таки впливає на ціни на нафту, це факт. Я думаю, що ця позиція частково ще цим продиктована, оскільки ООН займає в цих питаннях зважено-консервативно позицію, щоб не було різних змін та різких цінових шоків, наприклад, пов’язаних із нафтою, – пояснює він.

Політолог додає, що іншим чинником може бути й те, що удари по російських НПЗ відбуваються в період відсутності підтримки України з боку Сполучених Штатів.

– Як би не парадоксально, це робить українську стратегію більш вільною від позиції Штатів. Якби США вже дали нам зброю, то їх занепокоєння тут грало роль, а в умовах, коли рішення з приводу підтримки України в Конгресі немає, то це дозволяє нам змінювати свою стратегію, – пояснює він.

З точки зору міжнародного гуманітарного права є чіткі лінії розрізнення між військовими та цивільними об’єктами, зазначає Якубін, тому ООН, скоріш за все, не хоче збільшення ескалації у російсько-українській війні.

Додамо, що за оцінкою Bloomberg, удари по російських НПЗ паралізували 12% нафтопереробних потужностей РФ.

Удар по заводах у Татарстані 2 квітня

Вчора, 2 квітня, за попередньою інформацією два безпілотники літакового типу вдарили по підприємствах в російській республіці Татарстан, а саме в населених пунктах Єлабуга та Нижньокамськ. Ці удари є знаковими зокрема й тому, що об’єкти, по яких били, розташовані на відстані близько 1, 2 тис. км від територій України, які знаходяться під контролем Києва.

За попередньою інформацією, в Нижньокамську удар був здійснений по російському заводу з переробки нафти (НПЗ), коли ж в Єлабузі був вражений гуртожиток при підприємстві, яке виробляє безпілотники Shahed 131/136, якими Росія б’є по Україні.

За даними джерел Фактів ICTV в силових структурах, удари були здійснені завдяки спільним зусиллям СБУ та ГУР.

ФотоЦаплієнко

Теги по теме
Россия ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом