Скандал з картинами Казиміра Малевича: у Парижі знайшли викрадені твори
Скандал з картинами Казиміра Малевича: у Парижі знайшли викрадені твори

Скандал з картинами Казиміра Малевича: у Парижі знайшли викрадені твори

Вилучені твори належать до колекції бізнесмена палестинського походження, яку викрали у Німеччині п'ять років тому.

У Франції судові виконавці конфіскували понад сотню творів художників-авангардистів, які зберігалися у паризькому сховищі. Серед вилучених витворів мистецтва є кілька картин українського художника Казимира Малевича. У правоохоронних органах підозрюють, що знайдені предмети були вкрадені з приватної колекції.

Про це пише The Art Newspaper.

Німецька юридична фірма Dentons стверджує, що картини з паризької схованки належать бізнесмену палестинського походження Усману Хатібу, інтереси якого вона представляє.

Вартість знайдених творів за оцінками експертів складає понад 100 мільйонів євро. Колекціонер стверджує, що у грудні 2019 року він став жертвою зловмисників, які викрали величезну колекцію предметів мистецтва з орендованого ним сховища у німецькому місті Вісбаден. Саме частину цієї колекції і вдалося знайти у Парижі.

Серед конфіскованих творів окрім картин Малевича також є роботи російських художників Василя Кандинського та Наталії Гончарової.

Ще одну частину колекції Хатіба знайшли минулого року у Франкфурті. Колекціонер стверджує, що в нього вкрали майже 900 творів мистецтва. 

Пошуками викраденої колекції займається син колекціонера, Кастро Бен Леон Лоуренс Джейюсі. Він стверджує, що минулого року викрадені картини стали з'являтися на аукціонах і були продані зокрема в Ізраїлі, Франції та Монако.

Відомо, що у 2015 році Хатіб придбав 871 картину за посередництва ізраїльського арт-дилера Іцхака Заруги, який керував галереєю у Вісбадені. Втім, після укладання угоди стався гучний скандал. Німецька прокуратура конфіскувала роботи за підозрою, що вони були підробками. Слідство тривало чотири роки, після чого картини ділеру повернули, а Хатіб розмістив свою частину колекції у сховищі у Вісбадені. Незабаром це сховище обікрали, знов лишивши Хатіба його власності.

Син Хатіба заявив, що йому відомо, хто вкрав колекцію, і весь цей час він намагався домовитися про її повернення, але переговори з крадієм не дали бажаного результату. Після того, як викрадені роботи почали з'являтися на аукціонах, родина вирішила звернутися до суду.

"Ми будемо переслідувати зловмисників по всьому світу. Ми продовжимо повертати нашу власність", – наголосив Джейюсі.

Читайте провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом