Скасування статусу “обмежено придатний”: кому потрібно проходити ВЛК та які існують проблеми
Скасування статусу “обмежено придатний”: кому потрібно проходити ВЛК та які існують проблеми

Скасування статусу “обмежено придатний”: кому потрібно проходити ВЛК та які існують проблеми

Разом з підписом закону про визначення статусу військовослужбовців та військовозобов’язаних у військово-лікарських комісіях (ВЛК), особам, які мали статус “обмежено придатний”, потрібно наново пройти ВЛК, щоб набути новий статус на підставі нових норм закону.

Про це в ефірі національного телемарафону Єдині новини повідомила член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп від фракції Європейська солідарність Ірина Фріз.

Визначення статусу придатний чи непридатний

– Це (ВЛК, – Ред.) потрібно робити всім у будь-якому вигляді, хто має статус “обмежено придатного”, оскільки його більше формально за законом не буде існувати. Для того, щоб набути або нового статусу, або перепідтвердити на нових нормах свій статус, – усі, хто має статус “обмежено придатного” – будуть зобов’язані здійснити цю перевірку, – сказала вона.

Нардеп вказує, що усі охочі можуть добровільно пройти ВЛК набути нового статусу, або ж не проходити цю перевірку “і нести певну відповідальність”. За її словами, це в інтересах громадян – перевірити документи та визначити свій статус.

Зараз дивляться

За словами Фріз, сьогодні в Україні існує вдосталь ВЛК, в яких можна пройти медогляд. Питання фінансування та розширення кількості медкомісій у майбутньому має забезпечити Кабінет міністрів.

Кому потрібно проходити ВЛК

Водночас у Полтавському ТЦК та СП вказують, що проходити повторну ВЛК обмежено придатним військовозобов’язаним не потрібно. Для них існує норма проходження ВЛК лише один раз на рік.

– В медіапросторі відслідковуються трактування, що відтепер громадяни, які рішенням ВЛК були визнані обмежено придатними до військової служби, мають повторно пройти ВЛК. Звертаємо увагу наших читачів, що подібні зміни стосуються… допризовників і військовослужбовців, але не військовозобов’язаних громадян, – йдеться у повідомленні ТЦК.

У військкоматі також нагадали, що зазначений закон набуває чинності лише через місяць, а нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього закону, будуть змінені ще через три місяці.

Скасування статусу обмежено придатний: які існують проблеми

Ветеран російсько-української війни та військовий аналітик Євген Дикий у коментарі Фактам ICTV пояснює, що в ухваленому законі є певні складнощі. Як приклад те, що тепер було позбавлено статусу “обмеженого придатного”, яка була до цього певною проміжною ланкою між статусом придатної та непридатної особи.

– Попередня система з трьома градаціями – непридатний, обмежено придатний і непридатний – мені видавалася цілком логічною. Є люди, які непридатні не тільки для бойових дій, але і для служби в армії, бо це теж певне навантаження. Є люди, які більш-менш фізично здорові, щоб воювати. А є проміжна градація, які можуть нести службу в тилових частинах, у підрозділах забезпечення, що теж тяжко, але вони (особи зі статусом “обмежено придатний”, – Ред.) це витримати можуть, – пояснює він.

Таким чином раніше, за наявності статусу обмежено придатних осіб, люди могли служити, але не воювати, пояснює Дикий.

– Як тепер буде при двох градаціях. Виходить, що людина або взагалі непридатна до служби, або вона придатна до всього, бо всіх, хто не є повністю непридатним ми вважаємо готовими брати участь саме в бойових діях, – пояснює він.

За словами військового аналітика, через те, що закон тепер не розділятиме військових на придатних та обмежено придатних, він може принести більше шкоди, ніж користі, оскільки це може призвести до появи у бойових військових частинах небоєздатних людей.

Євген Дикий пояснює, що відповідати за розподіл придатних осіб (включно із особами, які мали раніше статус “обмежено придатних”, а потім були скориговані до статусу “придатних”) до бойових чи тилових частин буде здійснювати ТЦК, а також навчальні центри.

– Можна сподіватись на їх здоровий глузд, але як вони будуть розділяти? Формально, для них усіх придатні. А далі сподіватись, що переобтяжений роботою працівник ТЦК буде уважно розпитувати, чи є людина придатною і що в неї було раніше. Ну, у нього (співробітника ТЦК, – Ред.) просто фізично на це не буде часу, не кажучи вже про мотивацію, – пояснює ветеран російсько-української війни.

За словами Дикого, переведення людей з безпосередньо бойових частин, за умов, якщо людина вже пройшла ТЦК та Навчальний центр, буде вкрай ускладненою та забюрократизованою процедурою. Крім того, усе навантаження в цьому питанні буде припадати на бойових командирів, яким “це буде створювати лише додатковий головний біль”.

Скасування статусу “обмеженого придатного” до військової служби

Теги по теме
Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом