20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Статистика ВООЗ: від початку великої війни РФ убила в Україні 128 медиків
Статистика ВООЗ: від початку великої війни РФ убила в Україні 128 медиків

Статистика ВООЗ: від початку великої війни РФ убила в Україні 128 медиків

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) верифікувала 1 682 атаки на медичну систему України з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Це призвело до 128 смертей медиків і 288 поранень медичного персоналу та пацієнтів.

Про це повідомляє пресслужба представництва ВООЗ в Україні.

Херсонщина під прицілом

За даними Системи спостереження за атаками на заклади охорони здоров’я (SSA) ВООЗ, для бригад швидкої допомоги Херсонської області ризик травмування, поранення або загибелі під час атак утричі вищий, ніж в інших медиків.

Зараз дивляться

– Багато бригад екстреної допомоги потрапляють під обстріл або дорогою на виклик, або на своїх базах. Уже четверо наших співробітників загинули, 12 осіб дістали поранення і були госпіталізовані, – розповіла керівник обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Галина Салдан.

Атаки на швидку допомогу

Протягом першого кварталу 2024 року з 68 атак, підтверджених ВООЗ, 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги, включно з дев’ятьма атаками на пункти базування.

Сім атак призвели до пошкодження машин швидкої допомоги і шість атак пошкодили обладнання екстреної медичної допомоги.

У трьох із цих 12 нападів чотири медичні працівники зазнали поранень і двоє були вбиті, що свідчить про кількість жертв майже втричі більшу, ніж в інших службах охорони здоров’я за той самий період.

Заклик до захисту

У перші місяці 2024 року кількість атак почала збільшуватися: у січні та березні – майже щодня, переважно з використанням важкого озброєння.

– ВООЗ повторює заклик до захисту медичних працівників і пацієнтів, а також безперебійного надання основних медичних послуг, – наголосив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Фото: МОЗ

Теги по теме
Смерть Статистика ВОЗ
Источник материала
Поделиться сюжетом