Google представила заміну застарілому JPEG – фото стали легшими і красивішими
Google представила заміну застарілому JPEG – фото стали легшими і красивішими

Google представила заміну застарілому JPEG – фото стали легшими і красивішими

JPEG є одним із найпоширеніших форматів для зберігання зображень, попри те, що він по суті не змінювався з 1992 року. Google придумала, як поліпшити формат, представивши альтернативу під назвою Jpegli.

Jpegli – "прокачана" версія JPEG, яка, за словами Google, на 35% ефективніше стискає зображення з високими налаштуваннями якості. Серед інших переваг Jpegli:

  • Висока якість: нова версія формату використовує більш точні і "психовізуально ефективні" обчислення, завдяки чому зображення виходять чіткішими і з меншою кількістю спостережуваних артефактів.
  • Швидкість: Jpegli працює порівняно за швидкістю з libjpeg-turbo і MozJPEG. Завдяки цьому веб-розробники можуть легко вбудувати нову бібліотеку в робочі процеси, не жертвуючи продуктивністю кодування або використанням пам'яті.
  • Глибина кольору: бібліотека може кодувати зображення з виділенням 10 і більше бітів. Традиційні рішення для кодування JPEG пропонують тільки 8-бітну динаміку на компонент, що призводить до артефактів на плавних градієнтах.
  • Ефективність стиснення: Jpegli стискає фото більш ефективно, ніж традиційні кодеки JPEG, що дає змогу заощаджувати місце і трафік, а також прискорити завантаження сторінок.

Домогтися таких результатів вдалося частковим застосуванням напрацювань формату JPEG XL з деякими поліпшеннями, від підтримки якого компанія в тому ж Chrome відмовилася.

Google планує інтегрувати Jpegli у свої продукти й активно популяризувати цей новий формат серед інших розробників. Завдяки зворотній сумісності з уже наявними форматами, процес інтеграції не повинен зайняти багато часу.

Як повідомляв УНІАН, Google має намір запровадити платний пошук з ШІ-функціями. Як це буде працювати, поки неясно, але, ймовірно, це буде аналог Microsoft Bing, який оснащений чат-ботом ChatGPT і видає відповіді природною мовою. Традиційний безкоштовний пошук при цьому залишиться доступним для всіх користувачів.

А раніше цього місяця Google закрила популярний сервіс, який працював роками. Йдеться про Google Podcasts, який пропонував користувачам можливість безкоштовно слухати велику бібліотеку подкастів.

Теги по теме
Google
Источник материала
Поделиться сюжетом