Екснардепа Онищенко заочно засудили до 15 років за гратами по "газовій справі"
Екснардепа Онищенко заочно засудили до 15 років за гратами по "газовій справі"

Екснардепа Онищенко заочно засудили до 15 років за гратами по "газовій справі"

Вищий антикорупційний суд визнав колишнього депутата Верховної Ради Олександра Онищенка винним у заволодінні 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу "Укргазвидобування". Його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє прес служба САП.

Наразі екснардреп перебуває не в Україні, то ж вирок є заочним.

- 15 та 12 років позбавлення волі з конфіскацією – колегія суддів ВАКС оголосила вирок народному депутату України VII скликання та його фінансовому директору, обвинувачених у заволодінні державними коштами на суму понад 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування", - йдеться в повідомленні.

Онищенко обвинувачують в організації незаконної схеми із перепродажу газу у 2013-2016 роках. За версією слідства, ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків на 740 млн грн, а держбюджет недоотримав понад 2 млрд.

Під час розслідування було встановлено, що протягом січня 2013 року – січня 2016 року державна компанія "Укргазвидобування" уклала кілька невигідних договорів з приватними підприємствами. Посередниками у процесі були товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ.

За даними слідства, весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів і закінчуючи переможцями торгів, був підконтрольний народному депутатові Олександру Онищенку.

  • 5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп уже втік за кордон. 
  • Газова справа Онищенка – одне з найбільших проваджень НАБУ. Слідством встановлені три десятки учасників групи Онищенка, значна частина з яких уже визнана винними. Три особи з Онищенком включно перебувають у розшуку. 
Теги по теме
Суд НАБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом