Потрібен ширший доступ жінок до ухвалення рішень: підсумки УЖК у Полтаві
Потрібен ширший доступ жінок до ухвалення рішень: підсумки УЖК у Полтаві

Потрібен ширший доступ жінок до ухвалення рішень: підсумки УЖК у Полтаві

Жінки готові брати відповідальність за повоєнну відбудову України, але вони обмежені в доступі до ухвалення рішень. Проблему може вирішити консолідація зусиль на рівнях влади і суспільства.

Такі висновки роботи Українського жіночого конгресу, який відбувся 5 квітня у Полтаві.

Український Жіночий Конгрес у Полтаві

Метою УЖК було за допомогою дискусій знайти рішення, які допоможуть посилити роль жінок на шляху відбудови країни, заявила віцеспікерка Верховної Ради, співзасновниця Українського жіночого конгресу Олена Кондратюк.

Зараз дивляться

– Допоки ми не будемо чути, що відбувається в регіонах, як тут почуваються жінки у владі, в бізнесі, в громадській активності – ми не зможемо формувати адекватні державні політики у сфері гендерної рівності, – зазначила віцеспікерка.

За словами координаторки системи ООН в Україні Деніз Браун, на рівні ухвалення рішень жінки недостатньо представлені. Саме тому, на її думку, потрібно об’єднувати зусилля щодо посилення ролі жінок на регіональному, національному і міжнародному рівні.

Результати опитування, проведеного нещодавно Національним демократичним інститутом(НДІ),свідчать, що майже 80% українців хочуть бачити більше жінок на керівних посадах.

– Європа націлена на жіноче лідерство, і Україна має скористатися цим також, – порадив директор НДІ в Україні Марчін Валецький.

Під час роботи когресу представниці жіночих громадських організацій визнали, що через увагу до гуманітарної роботи, на деякий час змістився фокус із гендерної роботи. Також активістки мають запит на отримання сторонньої психоемоційної допомоги.

У свою чергу народна депутатка України, співзасновниця Українського жіночого конгресу Марія Іонова наголосила на важливості посилювати жіноче підприємництво та просувати жіночі стартапи, оскільки ” інновації вимагають різноманітності, а без залучення жінок втрачаються можливості для створення унікальних рішень”.

Закриваючи Український жіночий конгрес у Полтаві його співзасновниця Світлана Войцеховська додала, що жіноче лідерство в Україні стрімко розвивається та надихає.

– Сьогоднішні учасниці УЖК.Полтава показали свою зрілість і найважливіше – державне мислення. Ми говорили не тільки про проблеми. Ми говорили про рішення. Як ми їх бачимо, що ми можемо зробити і яка в нас є сила це зробити, – підсумувала Войцеховська.

У заході взяли участь громадські активістки, жінки-підприємиці, представники місцевої і центральної влади, посли країн G7, а також представники міжнародних організацій.

Теги по теме
Полтава
Источник материала
Поделиться сюжетом