19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Буде бачити! У Львові тяжкопораненому 42-річному воїну вдалося відновити зір
Буде бачити! У Львові тяжкопораненому 42-річному воїну вдалося відновити зір

Буде бачити! У Львові тяжкопораненому 42-річному воїну вдалося відновити зір

Офтальмологам Національного реабілітаційного центру Незламні, завдяки власній методиці втручання на кришталику, вдалося частково відновити зір 42-річному Максиму Тристану. Воїн отримав важку контузію, коли відчайдушно намагався витягнути поранених побратимів з-під щільного ворожого вогню.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповіли співробітники Першого медоб’єднання Львова, до складу якого входить Центр.

Батько трьох дітей

– Максим родом із села Бондарі, що на Полтавщині. У нього троє дітей: 9-річна донька та двоє молодших синів – 8 років і 3 рочки. Маючи законні підстави не служити в армії, він саме заради дітей вступив добровольцем до лав ЗСУ, – йдеться в повідомленні.

Зараз дивляться

На Бахмутському напрямку

Воював Максим Трістан у складі 17-ї окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка, на посаді піхотинця. Поранення отримав на Бахмутському напрямку – наприкінці грудня. Тоді потрібно було забрати поранених і загиблих із поля бою.

Його група таки потрапила під обстріл. Хлопці лягли на землю і поповзли. Максим зачепив рукою міну.

– Відчув, що обличчя все в крові. Не бачив нічого. Було страшно. Боявся напоротися на ще одну міну. Щоб розуміти куди повзти, слухав побратима. Він скеровував мене і я таки зумів дістатися до безпечної зони, де мені надали допомогу, – розповідає захисник.

Поранення

Максиму осколком міни відірвало два пальці на лівій руці. А ударною хвилею пошкодило всі структури лівого ока. Поранений реагував тільки на світло.

Ситуація ускладнювалася тим, що в чоловіка – вроджена вада зору: він погано бачить на праве око, яке хоч фізично й не постраждало, але свою функцію не виконує. На лівому ж до поранення було 100% зору.

У прифронтових госпіталях воїну провели первинні хірургічні втручання. А для того, щоб поборотися за бодай часткове відновлення зору, захисника направили до фахівців Центру Незламні.

Операція

– Унаслідок мінно-вибухової травми пацієнт дістав контузію лівого ока важкого ступеня з посттравматичною ускладненою катарактою та субретинальним крововиливом, – розповідає офтальмологиня Ольга Левицька.

За словами медика, пацієнту було проведено операцію лівого ока. У зв’язку з тим, що зв’язки кришталика частково розірвані, а його положення було нестабільним, під час операції фахівці Центру використовували власну методику – так звану шовну підтримку кришталика.

Також лікарі-офтальмологи прооперували й інше око пацієнта – те, що з вродженою вадою.

Гострота зору покращується

Як зазначили в ПМО, після кількох проведених втручань гострота зору Максима почала поступово поліпшуватися. Наразі вже вдалося досягти 60% гостроти зору правого ока і лікарі очікують подальшого відновлення зору травмованого лівого ока.

Теги по теме
Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом