19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У ЄС попередньо погодили продовження торговельного режиму з Україною
У ЄС попередньо погодили продовження торговельного режиму з Україною

У ЄС попередньо погодили продовження торговельного режиму з Україною

Члени Євроради та Європарламенту домовилися про продовження призупинення імпортних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС до 5 червня 2025 року – тобто ще на рік.

Це необхідно, щоб підтримати Київ за умов, коли весь український народ протистоїть повномасштабній агресії РФ.

— Ці односторонні заходи щодо лібералізації торгівлі допоможуть стабілізувати українську економіку та сприяти поступовій інтеграції країни у внутрішній ринок ЄС, – зазначено у повідомленні пресслужби Європарламенту.

Водночас підкреслено, що дотримуватимуться прав європейських фермерів, а у разі їх порушення буде задіяне “аварійне гальмо”.

Зараз дивляться

—  Учасники переговорів погодилися продовжити базовий період, який використовується як основа для застосування цього автоматичного захисту, а це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також протягом усього 2022 і 2023 років, тарифи будуть переглянуті. Крім того, Комісія зобов’язується посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема пшениці, – резюмували сторони.

Яка процедура послідує

Європейський парламент проголосує цю постанову під час пленарного засідання сесії у квітні з наступним затвердженням Радою.

Чинні торговельні заходи продовжаться до 5 червня 2024 року, а нові правила набудуть чинності відразу після цієї дати.

Позиція Польщі

Ще у січні міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський у листі єврокомісару ЄС з торгівлі написав, що він “принципово проти” розширення вільної торгівлі з Україною.

Саме тому Брюсселю довелося провести роботу над постановою, яка продовжує лібералізацію торгівлі з Україною літа 2025 року.

Польський чиновник заявив, що повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС після початку повномасштабної війни, мала “контрпродуктивний ефект”.

Теги по теме
Европарламент
Источник материала
Поделиться сюжетом