19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Юнака з епілепсією врятували від нападів: у Франківську провели унікальну операцію на головному мозку
Юнака з епілепсією врятували від нападів: у Франківську провели унікальну операцію на головному мозку

Юнака з епілепсією врятували від нападів: у Франківську провели унікальну операцію на головному мозку

В Івано-Франківську, у відділенні нейрохірургії обласної клінічної лікарні, вперше провели унікальну операцію на головному мозку. Оперували 21-річного юнака, який з дитинства хворів на важку фармакорезистентну епілепсію.

Операції такого рівня донедавна в Україні не проводилися

Попри те, що родина роками шукала ефективне лікування та пацієнт приймав чимало протиепілептичних препаратів, ефект був короткочасний або й зовсім його не було. Адже у хлопця була  рідкісна вроджена патологія кори головного мозку – пахігірія.

На операцію батьки хворого довго не наважувалися, по-перше, був високий ризик, адже потребувалася резекція ураженої частини мозку, по-друге, оперативні втручання такого рівня донедавна в Україні не проводилися.

Зараз дивляться

Але таки довірилися франківським хірургам, бо стан юнака погіршувався. До того ж, якраз у цей час в лікарню приїхали американські фахівці, які вже практикували такі втручання.

Оперували в два етапи

Заввідділення нейрохірургії Андрій Мартин разом з американським нейрохірургами Luke Tomicz та Carrie Muh провів двоетапну операцію.

На першому етапі встановили електроди на поверхню головного мозку, після чого упродовж трьох днів проводили запис епіактивності для планування обʼєму резекції.

Другим етапом була, власне, резекція ураженої частини мозку з використанням інтраопераційного нейромоніторингу.

– Минув тиждень після операції, стан хлопця задовільний, нападів на цей момент немає, – каже Андрій Мартин.

Хірург вдячний американським колегам за те, що приїхали в Україну в такий нелегкий час і готові надалі допомагати нашим пацієнтам долати важкі виклики, лікувати складні захворювання, ділитися досвідом і  фаховістю.

Джерело і фото: Івано-Франківська обласна клінічна лікарня

Теги по теме
Ивано-Франковск
Источник материала
Поделиться сюжетом