ТЦК надсилатимуть чоловікам "вимоги", які неможливо проігнорувати: яке покарання у новому законопроєкті
ТЦК надсилатимуть чоловікам "вимоги", які неможливо проігнорувати: яке покарання у новому законопроєкті

ТЦК надсилатимуть чоловікам "вимоги", які неможливо проігнорувати: яке покарання у новому законопроєкті

Законопроєкт пропонує низку вимог для військовозобов’язаних під час мобілізації

Згідно з новим законом по мобілізації, який Рада має проголосувати 11 квітня, українським військовозобов’язаним із ТЦК можуть приходити вимоги. Вони будуть вважатися врученими, навіть якщо одержувач фізично не отримував його.

Про це розповідає Судово-юридична газета та адвокат Тетяна Денисенко. Як пояснює юрист, новий законопроєкт пропонує низку вимог для військовозобов’язаних під час мобілізації. Серед них:

  • для військовозобов’язаних та резервістів, приписаних до частин чи підрозділів — з’явитися на збірні пункти ТЦК у строки, зазначені у повістках чи мобілізаційних розпорядженнях;
  • для військовозобов’язаних чи резервістів СБУ, Служби зовнішньої розвідки чи інших спецслужб — з’явитися за викликом керівників;
  • для решти військовозобов’язаних — протягом 60 днів з початку мобілізації уточнити свої облікові дані через ЦНАПи, електронний кабінет призовника/військовозобов’язаного/резервіста або в ТЦК та СП за місцем знаходження.

Отже, стверджує вона, якщо військовозобов’язаний порушує ці вимоги, ТЦК може звернутися до Нацполіції з вимогою про адміністративне затримання та доставку його до центру комплектування примусово. Якщо цього не вдалося зробити протягом 15 днів після відповідного звернення ТЦК, то ще протягом 5 днів такому громадянину надішлють формальну вимогу щодо виконання згаданих вище обов’язків.

Як пише Судово-юридична газета, навіть якщо громадянин не знаходиться за адресою і фізично не отримав вимогу ТЦК, вона вважатиметься врученою, і ТЦК зможе ініціювати обмеження щодо ухилянта.

Днем вручення вимоги є:

1) день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв’язку;

2) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу або відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання або перебування особи, повідомленої цією особою ТЦК;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу або відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місце проживання або перебування особи, зареєстровані в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси.

"День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про неможливість вручення вимоги ТЦК за адресою місцезнаходження, місця проживання або перебування особи, зареєстрованих в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси, вважатиметься днем вручення вимоги ТЦК", — йдеться у матеріалі.

Після цього можна буде ставити питання про обмеження особи у праві керування автомобілем.

Нагадаємо, що про обмеження для ухилянтів, нові обов’язки і не тільки, ви можете прочитати в матеріалі "Телеграфа", перейшовши за посиланням.

Теги по теме
Украина Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом