У Львові 57-річному пацієнту з раком крові пересадили кістковий мозок: каже, літає від радості
У Львові 57-річному пацієнту з раком крові пересадили кістковий мозок: каже, літає від радості

У Львові 57-річному пацієнту з раком крові пересадили кістковий мозок: каже, літає від радості

57-річному Олегу Рогожинському з Тернополя у лікарні Святого Пантелеймона зробили аутологічну трансплантацію кісткового мозку. Тобто, пересадили йому власні клітини – не донорські.

Що таке аутологічна трансплантація

Мета аутологічої трансплантації при злоякісній мієломі – досягти якомога тривалішої ремісії.

Торік чоловік почав відчувати біль у кістках, легку слабкість та помітно схуд.

Рівень гемоглобіну був низьким. Пункція кісткового мозку тоді показала надважку онкологічну недугу – множинну мієлому.

Це злоякісне захворювання кровотворної системи, за якого в кістковому мозку утворюється надлишкова кількість плазмоцитів,  патологічний білок руйнує кістки людини.

Лікування складається з кількох етапів – хіміотерапії, аби досягнути ремісії хвороби, потім – трансплантації кісткового мозку.

Курси хімії пан Олег пройшов у Тернополі. На трансплантацію приїхав у Львів, адже тут працює спеціалізоване відділення трансплантації кісткового мозку.

– Клітини кісткового мозку самого пацієнта ми піддали дії високодозової хіміотерапії, а потім влили їх назад,  – пояснює суть  аутологічої трансплантації Соломія Глуховська, заввідділення гематології.

На 21-й день пацієнта виписали додому

Три тижні після трансплантації пан Олег провів в спеціальному боксі – ізольованій стерильній палаті через ослаблений імунітет.

– Це один із найважчих етапів лікування – вберегти пацієнта від інфекцій у перші тижні після трансплантації, – пояснює керівниця анестезіологічної служби Наталія Матолінець.

Уже на 21-й день пан Олег поїхав додому – до своїх дітей та онуків. Під час виписки наші лікарі символічно привітали пацієнта тортом та подарували фотоальбомом.

– У мене нині від радості, що витримав усі випробування і є надія на нормальне життя, ніби з’явилися крила, – говорить пацієнт.

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Теги по теме
Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом