2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Позивний «Стич»: у київському ботсаду з'явилася незвичайна скульптура на згадку про загиблого снайпера
Позивний «Стич»: у київському ботсаду з'явилася незвичайна скульптура на згадку про загиблого снайпера

Позивний «Стич»: у київському ботсаду з'явилася незвичайна скульптура на згадку про загиблого снайпера

У столичному ботанічному саду імені Фоміна зараз багато людей. Цвітуть магнолії та традиційне паломництво любителів сфотографуватися на їхньому тлі, у самому розпалі. Людський струмок тягнеться неспішно, але цілеспрямовано - від станції метро «Університет» центральною алеєю вниз, туди, де й розташована плантація екзотичних дерев. Там, де особлива весна, там, де ілюзія щастя, там, де начебто й немає війни.

Пам'ятник Ігорю Воєводіну у ботанічному саду ім. Фоміна: Фото: автор

Пройти незвичайну скульптуру, яка тут з'явилася 15 березня, в День українського добровольця, неможливо. Відвідувачі зупиняються, спочатку дивуються на вигляд статуї, потім вчитуються в текст прикріпленої поруч таблички. Постоявши, кілька секунд відходять. Оцінити емоції на обличчях людей важко. На початкове подив додається щось схоже на збентеження, смуток.

Пам'ятник справді виглядає незвично. Корпус - солдатський: військова форма, розвантаження, автомати, що стирчать з неї, ріжки. Кулак правої руки притиснутий до серця у жесті привітання «Слава Україні!». Дивує людей голова статуї – виглядає як персонаж із дитячого мультфільму «Ліло і Стіч»...

На прискульптурній табличці напис:

«Паркову скульптуру встановлено на честь воїна-добровольця 12-ї бригади спеціального призначення "Азов", студента-японіста київського національного університету імені Тараса Шевченка Воєводіна Ігоря Олеговича, позивний «Стич». Загинув, захищаючи незалежність України біля міста Кремінна, Луганська область».

"Стич" - міфічний герой. Інопланетянин, спочатку придуманий щоб створювати в галактиці хаос, а потім символ «маленького грудочка щастя». Саме цю кумедну істоту Ігор Воєводін обрав своїм талісманом.

Іграшкова фігурка «Стича» Ігор ніколи не розлучався. Фото: knu.ua

Ігор родом із Закарпаття. Закінчивши ужгородський ліцей імені Тараса Шевченка, вирішив вступати до топового вишу країни на спеціальність перекладача японської мови. Свій вибір пояснив лаконічно: «Важко. Незвичайно. Цікаво». Мовою був захоплений до самозабуття.

В іншому все йшло як усі, як у будь-яких інших хлопців у його віці – студентське життя у всіх її фарбах: від посиденьок до півночі з друзями в гуртожитку, до костюмованих свят на Хелловін.

Життя перекинулося, як і у всіх після 24 лютого 2022 року. Він у перші дні записався в добровольці. Близькі навіть не сперечалися з таким рішенням, знали – марно. Починав службу в одній із частин у Києві. Паралельно продовжував навчання в університеті, навіть не взявши академічну відпустку. Восени першого року Великої війни вже воював гранатометником у складі «Азова». Потім закінчив курси снайперів (був одним із найкращих у випуску) і вже за новою спеціальністю продовжував брати участь у бойових діях у Луганській області. Там і загинув під Кремінною у серпні 2023 року. Як сказано в офіційних документах «під час виконання бойового завдання».

Посмертно нагороджено орденом «За мужність». Нагорода, яка присвоюється за виявлений героїзм. Близькі кажуть, упізнати тіло Ігоря Воєводіна змогли завдяки іграшковій фігурці «Стича» - талісмана, з якою він ніколи не розлучався. Історія короткого життя. Страшна і вже звична. Чому стає ще страшніше. Таких загиблих молодих патріотів – тисячі.
9 квітня Ігореві Воєводіну виповнився б 21 рік...

Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом