13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У російській Читі школярку відправили в СІЗО через графіті «Смерть режиму»
У російській Читі школярку відправили в СІЗО через графіті «Смерть режиму»

У російській Читі школярку відправили в СІЗО через графіті «Смерть режиму»

Суд у Читі посилив запобіжний захід 17-річній школярці Любові Лізуновій, затриманій за графіті «Смерть режиму» – її перевели з домашнього арешту на утримання в СІЗО.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ. 

Зазначається, що омський студент Олександр Снєжков, який проходить як другий обвинувачений у цій справі, повідомив про це у листі до активістки Анастасії Шевченко.

«Любу теж заарештували. Закінчуватиме 10 клас у СІЗО», - написав Снєжков, який перебуває у слідчому ізоляторі в Омську із січня 2023 року. З чим пов'язана зміна запобіжного заходу – не повідомляється.

За версією слідства, Снєжков і Лізунова в жовтні 2022 року намалювали в гаражному кооперативі в Читі графіті «Смерть режиму». Після чого 31 жовтня вони були затримані співробітниками ФСБ.

Їм інкримінують три статті Кримінального кодексу: заклики до здійснення терористичної діяльності та до екстремізму, а також вандалізм із мотиву політичної ненависті.

Крім того, в матеріалах справи співробітники ФСБ вказують, що підозрювані нібито адміністрували телеграм-канали «Шугань-25» і 75zlo, в яких в позитивному ключі згадувалися підпали військкоматів і диверсії на залізниці, а також протести проти війни в Україні.

Підозрювані після затримання перебували під підпискою про невиїзд. А 10 грудня 2022 року Росфінмоніторинг вніс їх до реєстру осіб, причетних до терористичної або екстремістської діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії верховний суд республіки Адигея засудив до чотирьох років виправної колонії жителя міста Майкоп Кевіна Лікау справі про «держзраду». Він став наймолодшим фігурантом за цією статтею. На момент винесення вироку Ліку виповнилося 18 років, однак на початку «вчинення злочину» йому було 16.

Фото: з архіву Любові Лізунової, Радіо Свобода

Теги по теме
Россия война Протест Школа СИЗО
Источник материала
Поделиться сюжетом