"Мирний план" Ердогана. Чому він не може відбуватися на умовах агресора
"Мирний план" Ердогана. Чому він не може відбуватися на умовах агресора

"Мирний план" Ердогана. Чому він не може відбуватися на умовах агресора

Директор Інституту світової політики спеціально для "Телеграфу" пояснив, як Ердоган намагається витягти політичні дивіденди з ситуації в Україні

Оскільки російсько-українська війна є найбільшим конфліктом у сучасному світі, бажання примирити сторони, що воюють, виглядає логічним для багатьох світових а́кторів. І Туреччина, яка виступила з черговим "мирним планом", тут не виняток.

Втім, є низка нюансів. По-перше – повідомлення про т. зв. новий мирний план Туреччини з’явилося у виданні "Нова Європа". Це орган реєстрової російської опозиції, який видається в ЄС. Тобто ці думки вирішили донести насамперед до європейських читачів.

По-друге, ідеї Ердогана (заморожування війни по наявній лінії фронту; референдум під міжнародним контролем на окупованих та анексованих територіях України, що знаходяться зараз під контролем РФ; позаблоковий статус України до 2040 року та проведення того ж року референдуму за загальнополітичним курсом; обмін полоненими за формулою "всіх на всіх"; можливість вступу України до Євросоюзу; заборона на втручання у внутрішні справи у будь-який спосіб, який може призвести до дестабілізації уряду) не нові.

Президент Туреччини, як відомо, був співавтором зернової угоди влітку 2022-го. А ще раніше, навесні, мало не сталися Стамбульські домовленості між Києвом та Москвою.

Таким чином, Ердоган намагається конвертувати дуалізм свого становища як одного з лідерів країн НАТО та одного лідерів мусульманського світу – у певні політичні дивіденди.

Тим більше, що його серйозно підтискає ситуація всередині Туреччини, де керівна партія втрачає підтримку.

Думаю, що Ердоган, як мінімум, чернетка цього плану узгодив із Кремлем. Це було б не дивно.

Питання в тому, як ми діятимемо. Як Україна буде реалізовувати свої мирні плани. Як будемо показувати свої можливості, просувати 10 пунктів плану Зеленського. Які ми маємо гарантії, що буде успішним мирний саміт, запланований у червні у Швейцарії.

Ясно одне – примирення України з Росією не може відбуватися на умовах країни-агресорки. Мир має спиратися виключно на справедливі вимоги України, включаючи покарання агресора.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги по теме
Турция
Источник материала
Поделиться сюжетом