Що буде з цінами, економікою та боргом Україні: озвучено важливий прогноз
Що буде з цінами, економікою та боргом Україні: озвучено важливий прогноз

Що буде з цінами, економікою та боргом Україні: озвучено важливий прогноз

Світовий Банк прогнозує зростання ВВПУкраїни у 2024-му на 6,5%. При тому ціни цьогоріч зростуть на 9,5%. 

Як зазначив в своєму Telegram-каналі голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, економічний прогноз для України не враховує наслідки знищення енергетичної інфраструктури. Отже, оцінки передбачають:

  • Зростання реального ВВП: +3,2% у 2024 році (+6,5% у 2025 році за умови закінчення активних бойових дій у 2024).
  • У 2024 всі основні сектори покажуть зростання, окрім с/г через очікуваний менший врожай.
  • Інфляція: 9,5% у 2024 році (7,9% у 2025).
  • Дефіцит рахунку поточних операцій (% ВВП): 7,8% у 2024 році (8,6% у 2025)
  • Дефіцит бюджету (без грантів, % ВВП): 20,4% у 2024 році (11,5% у 2025)
  • Державний борг (% ВВП): 96,3% у 2024 році (98,3% у 2025)

"Утім оновлений прогноз Світового Банку прямо не враховує вплив останніх обстрілів і руйнувань енергетичної інфраструктури Росією. Це прямі збитки для генерації/ розподілу і збитки для економіки через обмеження енергоспоживання для промислових і побутових споживачів. За експертними розрахунками, із врахуванням останніх обстрілів, вражено до 50% гідро- і до 80% тепло-генерації", – написав Гетманцев. 

В цілому, за розрахунками Центру дослідження енергетики, мова може йти про враження 35-40% всіх генеруючих потужностей. Певну частину з яких можна відновити відносно швидко (до початку опалювального сезону), а певну – доведеься відновлювати роками.

"Можливо щось пропустив, але мені здається дивною якась непропорційно спокійна реакція партнерів на системне знищення нашої е/е генерації останніми місяцями і тижнями. Можливо, хороша погода так впливає,міжсезоння… Ніхто ж не замерзає, Енергоатом працює, великого дефіциту е/е в масштабах всієї країни поки що не має. Утім, це дуже оманлива історія", – написав Гетманцев. 

Як вже повідомляв OBOZ.UA, 26 березня Україна отримала 880 млн доларів від Міжнародного валютного фонду, що стало вже четвертим траншем в рамках макроекономічної допомоги, яку має отримати наша країна від МВФ. Ці кошти допоможуть покрити пріоритетні бюджетні витрати та підтримувати макрофінансову стійкість.

До кінця року заплановане виділення Україні ще трьох траншів – на 2,4 млрд та двічі по 1,12 млрд доларів. Гроші мають надійти на початку літа, середини осені та в грудні 2024 року. Загалом Україна отримає 15,6 млрд доларів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом