20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Втік з армії, через рік розкаявся і здався правоохоронцям: на Хмельниччині суд виніс вирок дезертиру
Втік з армії, через рік розкаявся і здався правоохоронцям: на Хмельниччині суд виніс вирок дезертиру

Втік з армії, через рік розкаявся і здався правоохоронцям: на Хмельниччині суд виніс вирок дезертиру

Чо­ло­ві­ку приз­на­че­но по­ка­ран­ня згід­но з ч. 5 ст. 407 КК Ук­ра­їни у ви­ді поз­бавлен­ня во­лі стро­ком на п’ять ро­ків

Вій­сько­вос­лужбо­вець Збройних сил України з Хмельниччини, пос­тав пе­ред су­дом, як об­ви­ну­ва­че­ний через са­мо­віль­не за­ли­шен­ня вій­сько­вої час­ти­ни, без по­важ­них при­чин, вчи­не­не в умо­вах во­єн­но­го ста­ну. Мо­лод­ший сер­жант про­хо­див вій­сько­ву служ­бу за при­зо­вом під час мо­бі­лі­за­ції в од­ній із вій­сько­вих час­тин міста Хмельницький.

Про це повідомляє пресслужба Хмельницького місь­крайон­ного су­ду. Зазначається, що 1 чер­вня 2022 ро­ку він не ви­ко­нав роз­по­ряд­ження на­чаль­ни­ка шта­бу про від­ряджен­ня до пун­кту тим­ча­со­во­го дис­ло­ку­ван­ня вій­сько­вої час­ти­ни у Слов’янсь­ку. За­мість то­го по­се­ред дня за­ли­шив міс­це служ­би та по­їхав до­до­му, в Де­раж­ню, де до 6 чер­вня цього ро­ку про­во­див час на влас­ний роз­суд.

На­да­лі, як йдеть­ся у ма­те­рі­алах спра­ви, вій­сько­вос­лужбо­вець не з’яв­лявся на міс­це служ­би май­же рік, із 18 чер­вня 2022 ро­ку до 17 трав­ня 2023 ро­ку, тим са­мим при­пи­нив­ши ви­ко­ну­ва­ти свій Кон­сти­ту­цій­ний обов’язок що­до за­хис­ту су­ве­ре­ні­те­ту, те­ри­то­рі­аль­ної ці­ліс­ності та не­до­тор­ка­нос­ті Ук­ра­їни. 18 трав­ня ми­ну­ло­го ро­ку, ус­ві­дом­лю­ючи про­тип­равність і по­мил­ко­вість сво­їх дій, чо­ло­вік доб­ро­віль­но при­був до Хмель­ницько­го зо­наль­но­го від­ді­лу Вій­сько­вої служ­би пра­во­по­ряд­ку Зброй­них сил Ук­ра­їни.

1 квіт­ня 2024 ро­ку між про­ку­ро­ром Хмель­ницької спе­ці­алі­зо­ва­ної про­ку­ра­ту­ри у сфе­рі обо­ро­ни За­хід­но­го ре­гі­ону та об­ви­ну­ва­че­ним за учас­ті його за­хис­ни­ка бу­ла ук­ла­де­на уго­да про виз­нання ви­ну­ва­тос­ті. Пра­во­по­руш­ник щи­ро роз­ка­яв­ся та спри­яв роз­крит­тю зло­чи­ну. Суд цю уго­ду зат­вердив та вра­ху­вав це як об­ста­ви­ну, що пом’як­шує по­ка­ран­ня. Окрім того, об­ви­ну­ва­че­ний є осо­бою мо­ло­до­го ві­ку, яка впер­ше при­тя­га­єть­ся до кри­мі­наль­ної від­по­ві­даль­нос­ті, учас­ник бойових дій, на об­лі­ку у лі­ка­рів пси­хі­ат­ра або нар­ко­ло­га не пе­ре­бу­ває, за міс­цем про­жи­ван­ня ха­рак­те­ри­зу­єть­ся по­зи­тив­но. Об­ста­вин, які об­тя­жу­ють по­ка­ран­ня суд не вста­но­вив.

Чо­ло­ві­ку приз­на­че­но по­ка­ран­ня згід­но з ч. 5 ст. 407 КК Ук­ра­їни у ви­ді поз­бавлен­ня во­лі стро­ком на п’ять ро­ків. Вод­но­час згід­но зі ст. 75 КК Ук­ра­їни його звіль­не­но від від­бу­ван­ня цього по­ка­ран­ня і вста­нов­ле­но іс­пи­то­вий строк три­ва­ліс­тю три ро­ки з пок­ла­ден­ням на нього ря­ду обов’яз­ків. Наг­ляд за по­ве­дін­кою вій­сько­вос­лужбов­ця бу­де здій­сню­ва­ти ко­ман­дир час­ти­ни, де він про­хо­дить служ­бу, а у ра­зі його звіль­нен­ня із вій­сько­вої служ­би — на упов­но­ва­же­ний ор­ган з пи­тань про­ба­ції за міс­цем про­жи­ван­ня.

"Ви­рок су­ду на­би­рає за­кон­ної си­ли піс­ля за­кін­чення стро­ку по­дан­ня апе­ля­цій­ної скар­ги, як­що та­ку скар­гу не бу­де по­да­но впро­довж 30 днів з да­ти його ви­не­сен­ня, — по­ві­до­ми­ла Пресслужба Хмель­ницько­го місь­крайон­но­го су­ду.

Раніше "Телеграф" писав, що Міністерство оборони розповіло, як буде заохочувати воїнів ЗСУ до служби. Люди, які будуть підписувати контракт, матимуть певні пільги.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Суд
Источник материала
Поделиться сюжетом