20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ізраїль на засіданні Радбезу ООН закликав ввести проти Ірану всі можливі санкції
Ізраїль на засіданні Радбезу ООН закликав ввести проти Ірану всі можливі санкції

Ізраїль на засіданні Радбезу ООН закликав ввести проти Ірану всі можливі санкції

Ізраїль на засіданні Радбезу ООН закликав ввести проти Ірану всі можливі санкції

Тегеран стверджує, що це була помста і він не хоче війни.

На засіданні Ради безпеки ООН у неділю ввечері після повітряної атаки Ірану та Ізраїль посли цих країн  обмінялись взаємними звинуваченнями на адресу один одного.

Як повідомляє The Guardian, представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан закликав Радбез «ввести всі можливі санкції проти Ірану, поки не пізно» і «засудити Іран за його терор».

«Іран потрібно зупинити, перш ніж він підведе світ до точки неповернення, до регіональної війни, яка може перерости у світову. … Треба вжити заходів зараз, не заради Ізраїлю, не заради регіону, а заради всього світу», - сказав він та звинуватив Іран у прагненні до світового панування.

Таку заяву він зробив після того, як генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав до стриманості  через значний ризик ескалації.

«Ані регіон, ані світ не можуть дозволити собі більше війни», – заявив він та додав, що регіон Близького Сходу опинився перед загрозою руйнівного повномасштабного конфлікту, тому «настав час для розрядки та деескалації».

У відповідь представник Ірану в ООН Амір Саїд Іравані заявив, що Ісламська Республіка діяла «повністю в рамках здійснення невід'ємного права Ірану на самооборону, як зазначено в статті 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй і визнано міжнародним правом».

Він стверджував, що його країна «не прагне ескалації чи війни», але відповість на будь-яку «загрозу чи агресію».

«Іран ніколи не прагне сприяти поширенню конфлікту в регіоні, а також не намагається посилити чи поширити напругу на весь регіон», – сказав він.

Іравані додав, що Іран також «не має наміру вступати в конфлікт із США в регіоні», але попередив, що його країна скористається своїм «невід’ємним правом відповідати пропорційно», якщо США почнуть військову операцію проти «Ірану, його громадян або його безпеки».

Як повідомляє CNN із посиланням на ізраїльського чиновника, багатогодинне засідання ізраїльського військового кабінету у неділю ввечері завершилося без остаточного рішення про те, як Ізраїль відповість на атаку Ірану. Він зазначив, що ізраїльським військовим доручено розробити додаткові варіанти відповіді, а Кабінет міністрів сповнений рішучості відповісти, але ще не визначився щодо часу та масштабу.

Ввечері 13 квітня Іран розпочав масовану повітряну атаку на Ізраїль, запустивши безпілотники і крилаті та балістичні ракети по Ізраїлю.  Армія оборони Ізраїлю підтвердила запуск понад 300 цілей в напрямку країни, зазначивши, що з допомогою союзників їй вдалось збити  99% цілей.

В Ірані операцію проти Ізраїлю назвали успішною, але пригрозили новими ударами по Ізраїлю, якщо той  нападатиме на його «інтереси, активи чи людей».

Офіційно атака є відповіддю Ірану на удар по будівлі їхнього консульства у столиці Сирії Дамаску 1 квітня, де загинули старші командири Корпусу вартових Ісламської революції. При цьому Ізраїль офіційно не взяв на себе відповідальність за атаку.

Источник материала
Поделиться сюжетом