19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні партії отримали 1,6 млрд гривень: на що витратили гроші політики
В Україні партії отримали 1,6 млрд гривень: на що витратили гроші політики

В Україні партії отримали 1,6 млрд гривень: на що витратили гроші політики

В Україні партії отримали 1,6 млрд гривень: на що витратили гроші політики

Як з'ясувалося, в основному на просування і різноманітні послуги

Українські політичні партії отримали з держбюджету у 2022-2023 роках 1,6 млрд. грн. У 2022 році – 885 млн грн та 753 млн грн у 2023 році. Експерти аналітичної системи YouControl дослідили звітність партій, що мають згідно із законом право на отримання фінансування з державного бюджету. Для аналізу брали дані політичних партій, що подолали 5% бар’єр і стали частиною українського парламенту: “Слуга Народу”, “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”, “ГОЛОС”.

Як розподіляють гроші партіям?

Аналітики нагадали, що кількість грошей, яку отримують партії встановлюється залежно від популярності партії у виборців. Кількість виборців, які брали участь у  виборах множиться на 2% встановленого рівня мінімальної заробітної плати. Потім пропорційно від отриманої кількості голосів партія отримує кошти з бюджету.

У 2022 році не фінансували партію “Опозиційна платформа — За життя” після заборони її діяльності, однак навіть за частину 2022 року партія змогла отримати свій відсоток фінансування. Крім державного фінансування партії можуть отримувати пожертви від громадян.

youcontrol.com.ua

“Слуга народу”

За два роки партія отримала 1,2 млрд грн, де основні надходження були від держбюджету. 130 млн грн надіслали на фінансування ЗСУ у 2022 році. Також були замовлені на 89 млн грн “послуги з надання персоналу для партії”. ТОВ "ПРОФМАРКЕТ СЕРВІС«, яке і надавало послуги наразі припиняє свою діяльність. “Зараз компанія знаходиться в стадії припинення діяльності. Головою ліквідаційної комісії значиться  Валентина Юріївна Макарова.  Особа із таким же ім’ям, прізвищем та по батькові, згідно з даними фінансової звітності Державної служби статистики, значиться у фінзвітності політичної партії “Слуга Народу” як головний бухгалтер або інша особа, уповноважена підписувати звітність станом на 27.02.2024 року”, – зазначено у звіті.

Також партія витрачала гроші на такі послуги:

  • за оренду приміщення та супутні послуги – 32 млн грн ТОВ "АКАМАНТ«;
  • за послуги суборенди приміщень - 1,8 млн грн ТОВ "КИЇВ ІНТЕРНЕШЕНЕЛ КОНВЕНШЕН ЦЕНТР”;
  • 18,5 млн грн – ФОП Коломієць Євгеній Миколайович за ІТ та супутні послуги;
  • за виробництво відеотворів і нарізок – 5,4 млн грн отримав ФОП Музиченко Антон Вікторович;
  • за інформаційні та інші послуги – 6,5 млн грн ФОП Мосійчук Ілля Анатолійович;
  • за розміщення банерної реклами на сайті РБК-Україна – 7 млн грн;
  • 7,75 млн грн за управління проєктами – ФОП Брензей Олена Олегівна.

youcontrol.com.ua

“Європейська солідарність”

Всього партія отримала значно скромніші суми – 303 млн грн, де в основному надходження від бюджету.

“Найбільшу суму від партії “Європейська Солідарність” за досліджуваний період отримала ГО "СОЛІДАРНА СПРАВА ГРОМАД" — понад 119 млн грн. Очолює цю громадську організацію та є учасницею Антоніна Бузило. За даними громадського руху “ЧЕСНО”, вона внесла на користь Миколаївської організації БПП “Солідарність” за період 2016-2017 рр. 257 тис. грн”, – зазначають дослідники.

У 2022 році партія витрачала значні кошти на власне просування на телеканалі “Прямий” та ТРК “НМБ”, що відомий більше як “5 канал”.

“Внески роботами, товарами або послугами до партії у 2022-2023 рр. надійшли також від приватної особи Петра Олексійовича Порошенка – 252 тис. грн та компанії ПрАТ "ПРОДОВОЛЬЧА КОМПАНІЯ "ПОДІЛЛЯ" у майже 4,5 млн грн, бенефіціаром якої син експрезидента Порошенка — Олексій Порошенко. Інформаційно-аналітичних послуг для партії “Європейська Солідарність” на суму 1,3 млн грн у 2023 році було надано ФОП Рущак Василь Іванович”, – зазначено у звіті. Також партія орендує офіси у столиці та володіє авто S класу.

“Батьківщина”

Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” отримала 168,78 млн грн, де в основному кошти державного фінансування.

Найбільше коштів були отримані від партії АО "АДВОКАТСЬКА КОНТОРА "ФІНКЕЛЬ ТА ГІМПЕЛЬСОН". “За 2022-2023 рр. компанії було перераховано понад 20 млн грн. Учасниками адвокатського об’єднання є Олександр Ковальчук та Микола Титаренко. Останній, за даними ЗМІ, неодноразово представляв інтереси Юлії Тимошенко за різними справами у суді”, – зазначають дослідники. Власність партії – одна квартира, що розташована в Мукачево та 18 різноманітних авто. В оренді – офіси у столиці та автомобілі.

“Голос”

До кінця 2023 року партія не отримувала гроші, до на думку НАЗК, були виявлені порушення у фінансуванні партії. Однак у 2024 році партія вже отримала 29 млн грн з бюджету.

“Найбільші суми від партії “ГОЛОС” у 2023 році отримали: 

  • Помічниця голови партії Кіри Рудик —  Хана Ріадівна Пархомчук — близько 166 тис. грн виплата відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • ФОП Трегубов Едуард Леонідович — майже 188 тис. грн, особа з ідентичним ПІБ є учасником АО “Юридична фірма “Салком”.
  • ФОП Лопатко Оксана Юріївна з основним КВЕДом: діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування — 104 тис. грн.

Ще близько 32 тис. грн партія перерахувала ТОВ "СОБІ" за оренду приміщення та відшкодування комунальних послуг”, – вказано у звіті.

У 2022 році платежі з рахунку партії були спрямовані в найбільшій кількості ТОВ "ОПЛАТИ 24" — 1,97 млн грн та АО "ЮРИДИЧНА ФІРМА "ВАСИЛЬ КІСІЛЬ І ПАРТНЕРИ" — 1,77 млн грн. “Власником 100% статутного капіталу ТОВ "ОПЛАТИ 24" з жовтня 2020 року є ТОВ "РА ДЕВ'ЯТА ПЛАНЕТА". 60% статутного капіталу останньої з грудня 2020-го належить АТ "ФРЕЯ ЕСТЕЙТ", бенефіціаром якого у період жовтень 2020-го — серпень 2023-го була Катерина Білоруська — бенефіціарка підсанкційного ТОВ “Паріматч” (торгова марка Parimatch)”, – вказано у підсумку публікації дослідників.

У серпні 2023 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт №9419-1 про відновлення фінансової звітності та державного контролю за фінансуванням політичних партій. Згодом закон був схвалений у повному обсязі та підписаний президентом.

Источник материала
Поделиться сюжетом