Графіки відключення електроенергії можуть запровадити по всій Україні: енергетики розповіли, коли очікувати
Графіки відключення електроенергії можуть запровадити по всій Україні: енергетики розповіли, коли очікувати

Графіки відключення електроенергії можуть запровадити по всій Україні: енергетики розповіли, коли очікувати

Енергетики не виключають, що влітку доведеться запроваджувати погодинні графіки подачі електроенергії по всій Україні. Серед причин – звичне для липня-серпня підвищення споживання електрики через спеку.

Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він зазначив, що ймовірність запровадження графіків підвищиться, якщо:

  • "не буде відновлено теплову генерацію";
  • Україні не вистачатиме обсягу електроенергії, яку вона отримує з Європи;
  • не буде можливості передати до певних регіонів необхідний обсяг електроенергії.

"Тоді єдиний спосіб збалансувати систему – це знизити споживання. Зменшити споживання можна погодинними графіками відключення", – пояснив Сахарук.

При цьому він наголосив: по всій країні можуть почати відключати світло лише при здійсненні всіх вищезгаданих умов. Тобто, в іншому випадку цього вдасться уникнути.

Відразу низка електростанцій не допоможуть Україні взимку

Зі свого боку, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко зазначив: під час зимового піку споживання Україна не зможе розраховувати на електроенергію, що виробляється на сонячних та вітрових електростанціях. Альтернативою ж можуть стати газотурбінні та газопоршневі установки, які як паливо можуть споживати як газ, так і нафтопродукти.

За його словами, це найоптимальніший варіант з погляду безпеки. Адже "газопоршневий двигун невеликої потужності до 2-3 МВт не дуже відрізняється розміром від морського контейнера і його можна просто сховати під землю".

"У пік споживання взимку ні сонячні, ні вітрові електростанції з високою вірогідністю нічим не допоможуть. ... Мінімальний бажаний обсяг для того ж Харкова був би 100-120 МВт. 30-40 газопоршневих двигунів могли би одночасно забезпечувати тепло для заміщення уражених теплоелектроцентралей та виробляти електроенергію для міста, принаймні для критичної інфраструктури", – йдеться в повідомленні.

Усі українці мають завести звичку економити електрику

Водночас, енергетики закликали українців економити електроенергію з 19 до 22 години щодня з метою зменшення навантаження на електромережу в пікові години споживання. Це допоможе уникнути можливих перебоїв у постачанні та забезпечити стабільну роботу системи для всіх громадян.

Щоб зменшити енергоспоживання та знизити навантаження на мережу, у години пік потрібно відключати електроприлади. А саме:

  • обігрівач;
  • бойлер;
  • тепла підлога;
  • традиційні лампи розжарювання (альтернатива – замінити на світлодіодні);
  • пральна машина;
  • кондиціонер;
  • електроплита.

Також не слід одночасно вмикати декілька приладів, які різко збільшують навантаження на мережі. Це електрочайник, мікрохвильова піч, кавоварка, праска, фен для волосся, тощо.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас на Харківщині загалом знеструмлено близько 240 тисяч споживачів. Тим, хто має світло, оновили графік погодинних відключень електроенергії. Новий розклад діє з 14 по 21 квітня.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом