США потрібно вдосконалювати системи для захисту своєї країни та союзників, зважаючи на майбутні загрози — Bloomberg
США потрібно вдосконалювати системи для захисту своєї країни та союзників, зважаючи на майбутні загрози — Bloomberg

США потрібно вдосконалювати системи для захисту своєї країни та союзників, зважаючи на майбутні загрози — Bloomberg

США потрібно вдосконалювати системи для захисту своєї країни та союзників, зважаючи на майбутні загрози — Bloomberg

Перемога над новими загрозами, такими як гіперзвукові ракети і рої дронів зі штучним інтелектом, вимагатиме значного прогресу в лазерних, радіолокаційних і супутникових технологіях США.

На вихідних коаліційні сили, до складу яких увійшли Ізраїль, США, Велика Британія, Франція, Йорданія та інші партнери, запобігли значній повітряній атаці на Ізраїль з боку Ірану. Згідно з даними Армії оборони Ізраїлю, понад 99% з 350 цілей — безпілотників, крилатих і балістичних ракет — було збито, більшість з них за межами ізраїльського повітряного простору. Неймовірно, але жодна важлива ціль в Ізраїлі не була вражена.

Але протиповітряна оборона не є сферою застосування однієї бойової системи на кшталт Aegis, якою б хорошою вона не була. Швидше — як ми побачили на вихідних — потрібна складна інтеграція усіх елементів "ланцюга ураження", які працюють разом, щоб збити навіть одну балістичну ракету, крилату ракету або безпілотний літальний апарат. У випадку з іранською атакою першим кроком до успішної оборони стало об'єднання основних повітряних датчиків (супутників і безпілотників) з численними радарами ближнього радіуса дії. Успіх також вимагав виняткового технічного обслуговування — жодної помилки в роботі критично важливих систем, пише Bloomberg.

Але гарний результат однієї ночі не є гарантією майбутнього успіху. Коаліція, яка захищала Ізраїль, усвідомлює, що технології Ірану вдосконалюються. Україна зазнала багато значних ударів російських безпілотників і ракет, зокрема, по електромережах, незважаючи на наявність систем протиповітряної оборони Patriot.

Агенство Bloomberg вважає, що потрібно запровадити високоенергетичні лазери в оборонні комплекси США. Найважливіше, що це вирішило б проблему зберігання ракет. Зараз військові хочуть випускати щонайменше дві, а краще три ракети по кожній цілі, що наближається. Есмінець з керованою ракетою може нести трохи менше 100 ракет, які можуть швидко вичерпатися під час бою. Вони також дорогі — 2 мільйони доларів за кожну ракету SM-2, що випускається системою Aegis. Лазерні системи не потребують таких снарядів — але залишаються великі проблеми з забезпеченням достатньої потужності в точці удару.

Поєднання засобів радіоелектронної боротьби (глушіння) і наступальних засобів кібервійни може зробити ракети, що летять, неефективними. По суті, вони засліплюють сенсори й системи наведення. Наразі США мають системи, які можуть бути ефективними, але лише проти певних типів ворожих ракет. А коли ціль вже в польоті, стає дуже важко вплинути на її високотехнологічне обладнання наведення. Тому потрібні цілеспрямовані розробки й випробування.

Іншим ключовим елементом, є супутникові системи, які надають тактичну інформацію, що об'єднує командування й управління. Домінування в протиповітряній обороні вимагатиме наявності добре захищеної космічної системи для розвідки, зв'язку і наведення на ціль. Нові великі загрози для таких технологій пов'язані з кібератаками й протисупутниковою зброєю космічного базування на кшталт тієї, що розробляється Росією.

Нарешті, з появою безпілотників і гіперзвукових ракет радари потребуватимуть ще більшої дальності дії, обчислювальної потужності й точності, щоб надавати точні дані для управління вогнем ракет і, зрештою, лазерів. Тому, попри успішні дії коаліції проти атаки Ірану, забезпечення здатності збройних сил США захистити свою країну, партнерів і союзників потребуватиме більше ресурсів, розумних технологій і творчих зусиль у наступному десятилітті. 

Нагадаємо, що колишній посол США в Україні Джон Гербст повідомив, що США не збивають повітряні цілі для України через боязкість. Гербст зазначив, що Байдена налякали постійні ядерні погрози Путіна й Америка поводимося так, ніби вона не ядерна наддержава.

Источник материала
Поделиться сюжетом