Як Захід збирається конфісковувати російські активи
Як Захід збирається конфісковувати російські активи

Як Захід збирається конфісковувати російські активи

Останніми місяцями українці читали чимало новин про потенційну конфіскацію російських активів, заморожених у країнах-партнерках України.

Надавати допомогу Україні з кишень своїх платників податків союзники втомилися, тому активізували тему конфіскації активів РФ з новою силою.

Про те, чи вдасться цього разу довести справу до кінця і що пропонують партнери – у статті юридичної радниці Transparency International Ukraine Наталії Січевлюк Розморозка на користь України: як ЄС та США планують діяти із заарештованими активами РФ.

Далі – короткий її виклад.

Оскільки Конгрес США досі затримує схвалення пакета допомоги для України, адміністрація президента Байдена в координації з G7 почала активно шукати шляхи для конфіскації суверенних активів Росії, заморожених на території США та ЄС.

За різними оцінками, вартість таких активів варіюється у межах $300-500 млрд, більша частина з яких знаходиться в ЄС.

Зі свого боку, для конфіскації коштів Центробанку РФ адміністрація Байдена бачить найбільшу перспективу у законопроєкті "Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців" (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity (REPO) for Ukrainians Act (надалі – РЕПО).

Цей документ пропонує надати президенту США повноваження конфіскувати суверенні активи РФ, які прямо або опосередковано належать уряду, Центробанку та Російському фонду прямих інвестицій.

Кошти від конфіскованих російських активів будуть надходити в спеціальний Фонд для "підтримки України", який адмініструватиме держсекретар США.

Законопроєкт закладає чітке цільове використання таких коштів, зокрема на відбудову та гуманітарну допомогу народу України.

Про військову допомогу в цьому документі наразі не йдеться.

Голосування конгресменів за цей законопроєкт планується вже цього тижня разом з пакетами допомоги Україні, Ізраїлю та союзникам США в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Якщо в США основний фокус спрямований на пряме стягнення резервів суверенних активів РФ, то в ЄС зараз розглядають "менш агресивний" варіант – а саме конфіскацію відсотків від надприбутків, одержаних від арештованих активів РФ.

Такий шлях, на думку партнерів з ЄС, більш юридично безпечний.

16 лютого 2024 року Рада ЄС прийняла рішення про те, що центральні депозитарії блоку, зокрема Euroclear, який знаходиться в Бельгії, повинні будуть окремо обліковувати і зберігати надприбутки від заморожених активів центробанку РФ.

Попри те, що російські цінні папери та кошти заморожені в ЄС, вони все одно приносять непередбачений дохід через депозитні ставки.

Саме з цих доходів виділятиметься окрема сума на допомогу Україні.

Важливо зазначити, що в цьому випадку йдеться про кошти, які депозитарії отримають від російських активів лише після прийняття згаданого рішення Радою ЄС.

Тобто відсоток від доходів, отриманих в ЄС за 2022-2023 роки, Україні передавати не планують.

Крім того, Євросоюз розробив механізм кримінальної конфіскації активів підсанкційних осіб.

Для цього розробили дві Директиви.

Якщо їх остаточно підтримають і обхід або спробу обійти накладені на росіян і російські компанії санкції визнають злочином, то ЄС отримає юридично безпечний шлях конфіскації їхніх активів.

Звісно, за умови, що ці особи таки спробують обійти санкційні обмеження і їх спіймають на гарячому.

У березні Європарламент підтримав прийняття обох директив.

Попереду ще голосування в Раді ЄС і публікація нових законів у Офіційному віснику ЄС.

Отже, можна однозначно сказати, що питання конфіскації російських активів на Заході активізувалося.

Але досі воно перебуває на початкових стадіях політичних домовленостей.

ЄС і США, які є головними тримачами резервів центробанку РФ, переговорюються щодо того, хто ризикне зіграти першу скрипку.

Все це відбувається на тлі дуже нестабільної передвиборчої політичної ситуації.

Докладніше – в матеріалі Наталії Січевлюк Розморозка на користь України: як ЄС та США планують діяти із заарештованими активами РФ.

Источник материала
Поделиться сюжетом