19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Маск прокоментував російську багаторазову ракету
Маск прокоментував російську багаторазову ракету

Маск прокоментував російську багаторазову ракету

Нещодавно голова "Роскосмосу" Юрій Борисов заявив, що російську багаторазову ракету "Амур-СПГ" можна буде використати більше разів, ніж Falcon 9 від компанії SpaceX.

Ілон Маск лаконічно прокоментував це у соціальній мережі Х: "Доведи!" (Bring it on).

За словами Борисова, технічне проектування метанової ракети-носія "Амур-СПГ" запланували на кінець року. Створення носія буде завершено до 2028-2029 років. Перший пуск нової ракети з багаторазовим першим ступенем намічений приблизно на 2030-й.

"Якщо ракета Falcon 9, як правило, використовується не більше 10 разів, то перший ступінь на паливній парі СПГ-кисень може використовуватися мінімум 50, а можливо, і більше – 100 разів". – заявив голова "Роскосмосу". 

Такий підхід суттєво скоротить вартість запусків і напрямок роботи, на думку експертів, є абсолютно вірним. У той же час, голова "Роскосмосу" лукавить, коли каже про можливості Falcon 9, адже нещодавно її перший ступінь здійснив рекордний 20-й політ. 

Більше того: компанія SpaceX вже сертифікує прискорювачі Falcon 9 на 40 запусків. Саме стільки (якщо не більше) їх можна буде використовувати на момент першого польоту "Амур-СПГ", який може взагалі не відбутись. Тобто казати про якусь перевагу над Falcon 9 у даному випадку не доводиться. 

SpaceX випробовує Starship

Ще більш вважливим є те, що наразі компанія Маска випробовує повністю багаторазову (Falcon 9 є лише частково багаторазовою) ракетну систему Starship, яка повинна перевершити всі інші творіння SpaceX. У березні Starship виконав новий тестовий політ, який здебільшого виявився вдалим.

Наразі деякі американські компанії створюють потенційних конкурентів Starship. Про те, якими вони будуть, ви можете прочитати в нашому новому матеріалі. 

Теги по теме
Илон Маск
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны