У Грузії не стихають протести: на вулиці вийшли тисячі людей, вимагають скасувати закон про "іноагентів". Фото і відео
У Грузії не стихають протести: на вулиці вийшли тисячі людей, вимагають скасувати закон про "іноагентів". Фото і відео

У Грузії не стихають протести: на вулиці вийшли тисячі людей, вимагають скасувати закон про "іноагентів". Фото і відео

Після того, як 17 квітня парламентська більшість Грузії ухвалила у першому читанні законопроект "про іноагентів", ввечері перед будівлей законодавців знов вийшли тисячі людей на протест. Вже третій день у Тбілісі тривають мітинги, люди вимагають від парламентаріїв відмовитись від проросійського законопроєкта.

Як пишуть у місцевих пабліках, на відміну від протестів раніше, сьогодні на вулицях Тбілісі і, зокрема, на проспекті Руставелі "поліції практично немає". Можливо, саме тому частина пабликів, посилаючись на неназваних "організаторів акції", попереджає про "велику ймовірність ескалації протестів".

Проте, станом на зараз, повідомляється, що "акція проходить досить спокійно і про сутички з поліцією інформації немає". Місцеві жителі, які "оточили" парламент, скандують "Ні російському закону", "Раби!", "Росіяни!" та "Зрадники!".

Прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе, який не ризикнув вийти до людей, для преси назвав протести "абсурдом та парадоксом". Він намагається запевнити, що запропонований проєкт закону насправді буде проти Росії. 

"За останні 12 років ми зробили дуже багато, зробили все, щоб звести ризики державного суверенітету до мінімуму. Проте, природно, закон "Про прозорість іноземного впливу" надасть нам додаткову допомогу і в цьому напрямі", – заявив він.

У свою чергу президентка Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла, що накладе вето, якщо закон буде ухвалено. Сьогодні вона звернулась до акредитованих у Грузії дипломатів країн Європи та США, та наголосила їм на важливості підтримки європейського шляху Грузії, "незвавжаючи на дестабілізацію в країні, яка входить до мети Росії".

Європейський Союз вже відреагував на прийняття у першому читанні скандального законопроєкту. ЄС знов закликав Грузію "утриматися від ухвалення законодавства, яке ставить під загрозу шлях Грузії до Європейського Союзу", тим більш, що "цей шлях підтримує переважна більшість громадян Грузії".

Як повідомляв OBOZ.UA, вчора правоохоронці застосовували проти людей водомети та сльозогінний газ.

Скандальний законопроєкт проросійський парламент Грузії намагаєся "протягнути" з весни минулого року. У березні 2023 року тисячі грузинів вийшли на акцію протесту під парламент у Тбілісі через закон про "іноагентів", який має величезну схожість із диктаторським законодавством країни-агресора РФ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом