19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Данія стала першою країною, яка власним коштом закупить українське озброєння для ЗСУ
Данія стала першою країною, яка власним коштом закупить українське озброєння для ЗСУ

Данія стала першою країною, яка власним коштом закупить українське озброєння для ЗСУ

Данія оголосила про виділення 200 млн данських крон (приблизно 28,5 млн доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ у українських виробників.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, пише "Хвиля" .

Ці кошти передбачені у рамках нового пакету допомоги Україні. Загалом було виділено приблизно 2,2 мільярди датських крон.

Це перше і поки що безпрецедентне рішення – коли вироби військового призначення для Сил оборони України закуповуються у вітчизняних виробників коштом іншої держави.

Також читайте: Крах зовнішньополітичних ілюзій українців

Таке рішення є надзвичайно важливим і для української армії, і для української економіки. Виробничі можливості нашого ОПК значно перевищують можливості купівлі держбюджету.

"Спроможність українського ОПК складає близько $20 млрд. При цьому Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина всіх верстатів, що є в країні - тому що грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями інші", - пояснив голова. відомства Олександр Камишин.

Оптимальний вихід із цієї ситуації – переконати партнерів, які готові купувати зброю для України, робити це в Україні.

Так народився проект "ZBROYARI: Manufacturing Freedom". Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір – не за людьми, а за цілими націями. Його мета – зібрати $10 млрд на виробництво української зброї цього року.

"Сьогодні у нас є перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн – і ми неймовірно вдячні данському уряду та датському народу за лідерство", – повідомив Камишин.

За його словами, над цим рішенням працювала величезна команда в Україні та Данії.

Нагадуємо, що Канада заклала до бюджету на 2024 рік кошти на допомогу Україні.

Раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запропонував викупити Patriot у країн , які не бажають передавати їх Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом