Президент Євроради висловив сподівання, що відповідь Ізраїлю на атаку Ірану покладе кінець ескалації
Президент Євроради висловив сподівання, що відповідь Ізраїлю на атаку Ірану покладе кінець ескалації

Президент Євроради висловив сподівання, що відповідь Ізраїлю на атаку Ірану покладе кінець ескалації

Президент Європейської ради Шарль Мішель сподівається, що удар Ізраїлю по Ірану у відповідь, завданий вранці 19 квітня, стане останнім у недавній ескалації. Наступні "години та дні" будуть вирішальними, вважає політик.

Свою думку він висловив у коментарі Euronews 19 квітня. Нагадаємо: ізраїльська армія атакувала іранську військову базу в районі міста Натанз (провінція Ісфахан) через шість днів після того, як Іран вперше обстріляв Ізраїль зі своєї території, запустивши близько 330 дронів-камікадзе й ракет. Тегеран таким чином "помстився" за удар по території свого консульства в Дамаску (Сирія), внаслідок якого загинули семеро високопоставлених військовослужбовців КВІР.

На думку президента Євроради, "дуже важливо найближчими днями спостерігати, чи дійсно можливо повернутися до ситуації з більшою стабільністю й уникнути більшого ризику та більшої напруженості".

"Я хочу бути дуже обережним, але щиро сподіваюся, що те, що сталося [...], є кінцем цієї історії", – додав Мішель.

Він вважає, що всередині уряду Ізраїлю не вщухають дебати щодо того, як саме і в якому масштабі потрібно відповісти Ірану на безпрецедентний обстріл.

"Але на нас лежить відповідальність, оскільки ми є друзями Ізраїлю [...], щоб давати їм поради й говорити те, що ми думаємо", – сказав політик.

Він також закликав до того, щоб напруженість між Іраном та Ізраїлем не відволікала увагу від складної гуманітарної ситуації у Газі.

Мішель пообіцяв, що ЄС швидко здійснить кроки щодо введення санкцій проти іранського режиму, щоб ще більше обмежити його здатність здійснювати військові напади.

"Санкції – вони не мають негайного ефекту. Але ми хочемо послати Ірану сигнал, що ми не приймаємо такої поведінки. Вона є загрозою стабільності в регіоні... Але це також загроза і для нас. Ми бачимо, як Іран використовує довірених осіб, таких як хусити, до прикладу, ставлячи під загрозу безпеку на морі. І це впливає на міжнародному рівні, у тому числі з погляду ланцюжків постачання", – пояснив Мішель.

Як писав OBOZ.UA:

– Рано вранці 19 квітня Ізраїль запустив ракети у відповідь на удар Ірану. У Тегерані повідомили про роботу ППО, "збиття кількох безпілотників" і спростували інформацію про ракетну атаку.

– Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що ядерні об'єкти Ірану не зазнали збитків. У ЗМІ повідомили, що ціллю ізраїльської атаки була військова база біля ядерного об'єкта, а не сам об'єкт.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом