"Це чіткий сигнал Кремлю": як лідери ЄС відреагували на рішення США щодо допомоги Україні
"Це чіткий сигнал Кремлю": як лідери ЄС відреагували на рішення США щодо допомоги Україні

"Це чіткий сигнал Кремлю": як лідери ЄС відреагували на рішення США щодо допомоги Україні

Лідери європейських країн відреагували на голосування Палати представників США щодо подальшого надання допомоги Україні. Деякі політики заявили, що Європейський Союз також має надати більшу допомогу Києву для боротьби з російськими окупантами.

При цьому успішне голосування у Конгресі назвали чітким сигналом для Кремля. OBOZ.UA зібрав реакцію європейських політиків на голосування у Палаті представників.

Глава Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Палата представників США затвердила давно назрілий важливий пакет допомоги Україні на суму 60 мільярдів доларів США. За його словами, це посилає Кремлю чіткий сигнал про те, що цивілізований світ продовжуватиме підтримувати Україну та її народ.

Глава Європейського парламенту Роберта Мецола наголосила, що єдиний шлях до миру – допомогти українському народу захистити себе.

"Від імені Європарламенту вітаю сьогоднішнє голосування Палати представників США, яке надає вирішальну підтримку Україні. Ми єдині. За свободу, проти агресії", – йдеться у її повідомленні.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель також відреагував на голосування Палати представників США. Дипломат констатував, що Україна отримає трансатлантичну підтримку, потрібну їй, щоб протистояти російській агресії.

За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, Україна заслуговує на всю підтримку, яку вона може отримати для відобиття російської агресії.

"Тепер ми просимо Сенат США проголосувати якнайшвидше, оскільки на кону стоять життя людей. Трансатлантичні союзники єдині у підтримці свободи та демократії", – заявила вона.

Президент Литви Гітанас Науседа назвав успішне голосування у Палаті представників важливим кроком на шляху до перемоги. Глава держави наголосив, що інші країни також мають продовжувати підтримувати Україну. Науседа зазначив, що підтримка та згуртованість Заходу сьогодні мають вирішальне значення.

У свою чергу, президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що схвалення пакету допомоги Україні Палатою представників США є найважливішим рішенням, яке допоможе зупинити російську агресію. За його словами, це є наочним підтвердженням лідерства США серед усіх країн вільного світу.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що рішення Палати представників США направити Україні термінову військову допомогу є принциповим.

"Найкращий спосіб убезпечити себе – це допомогти Україні виграти боротьбу за свободу. Сподіваюся, це голосування спонукає всіх союзників переглянути свої склади та зробити більше", – написала Каллас.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем наголосив, що рішення Палати представників США принесе таку бажану допомогу українським військам. Також він додав, що ЗСУ борються не лише за свою свободу, а й за свободу інших європейських країн.

При цьому Більстрем заявив, що зараз також час згадати, що Європейський Союз має збільшити власне виробництво озброєнь, боєприпасів і матеріалів, щоб допомогти Україні на довгостроковій основі.

За словами міністра закордонних справ Чехії Яна Липовського, рішення Палати представників США відбулося в найкращий час. Глава дипломатичного відомства зазначив, що Захід зможе зупинити агресію Росії проти України, свободи та демократії. Але слідом за своїм колегою зі Швеції Липовський заявив, що Європа також має зробити більше.

На рішення Палати представників також відреагували президентки Грузії та Молдови. Саломе Зурабішвілі заявила, що позитивне голосування Палати представників США підтвердило, що допомога Україні є важливою подією. За її словами, український народ бореться не лише за свою країну, тому заслуговує на повну підтримку.

Президентка Молдови Майя Санду вітала схвалення Палатою представників США життєво важливого пакету допомоги Україні у розмірі 61 мільярда доларів. Глава держави наголосила, що ця вирішальна підтримка зміцнить не лише Україну у боротьбі з агресією, а й регіональну безпеку.

Нагадаємо, Палата представників США 20 квітня провела голосування щодо подальшого надання допомоги Україні від Сполучених Штатів та підтримала законопроект. "За" – 311 голосів (101 республіканець + 210 демократів), "проти" – 112.

Раніше міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що ухвалення Конгресом найважливішого закону допоможе підтримати Україну та Ізраїль, а також зміцнити безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні. За його словами, Сполучені Штати продовжують стояти разом зі своїми союзниками та партнерами по всьому світу.

Як повідомляв OBOZ.UA, першу партію військової допомоги від Сполучених Штатів може бути доставлено до України через кілька днів після підписання відповідного закону президентом США Джо Байденом у разі його ухвалення Сенатом. Йдеться про озброєння із запасів Пентагону в Німеччині.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом