Що бачать коти та собаки, коли дивляться телевізор: ви будете здивовані
Що бачать коти та собаки, коли дивляться телевізор: ви будете здивовані

Що бачать коти та собаки, коли дивляться телевізор: ви будете здивовані

Вчені розповіли, що бачать кішки та собаки, коли дивляться телевізор

Власники домашніх тварин, напевно, не один раз помічали, як коти та собаки дивляться телевізор. От так от як люди, сідають біля нього і дивляться. Дехто вважає, що тварини бачать по телевізору те саме, що і люди. А дехто замислюється, що ж насправді можуть побачити тварини.

Спеціалісти роз'яснили, чому іноді домашні вихованці дивляться на екран ТБ, та навіть реагують на те, що відбувається. 

Як і що бачать собаки по телевізору

Собаки  мають дихроматичний зір, а у людей зір трьох хроматичний. Що це означає? Собаки розрізняють кольори синього та жовтого діапазонів, а зеленого – ні. Крім того, кольори на екрані для собак виглядають не такими яскравими, а саме зображення  — розмитіше..

А як щодо змісту? Собаки обробляють частоту кадрів екранів інакше, ніж люди. Мінімально необхідна кількість кадрів, що сприймається людиною у вигляді картинки, що рухається, становить від 16 до 25 кадрів в секунду. Собаці для цього потрібно бачити від 70 кадрів та вище. Тому, якщо собака дивиться старий, кінескопний PAL телевізор із частотою розгорткою в 50 Гц, то бачить щось на зразок перекидної книги. А ось сучасні  телевізори з частотою екрана 60-120 Гц для собак набагато цікавіші – там вони бачать картинку майже так само плавно, як і людина.

Щодо звуків, собаки сприймають їх так само як і люди. Але реагують  лише на несподіваний шум, команди тощо.

На що найбільше реагують собаки по телевізору

У  відповідному дослідженні 2013 року, йдеться про те, що дев'ять із десяти собак незалежно від породи на екрані телевізора ич монітора реагують на зображення іншого собаку. Отже, саме зображення іншої собаки, або відповідні звуки, можуть зацікавити вашого собаку в телевізорі. Але як тільки собака зрозуміє, що не може взаємодіяти з зображенням на екрані, вона втратить до нього цікавість. 

Причому інтерес до ТБ відрізняється від породи до породи. Собаки, виведені для полювання, можуть бути зацікавлені в рухомих об’єктах, тоді як собаки, які більше покладаються на запах, можуть бути байдужими.

Що бачать коти по телевізору

Щодо кішок, то тут все простіше. Хоча кішки сприймають все в чорно-білому кольорі, але чудово бачать все, що відбувається на екрані. Найбільше вони реагують  на різкі рухи чи зображення своєї потенційної здобичі.

Вчені навіть провели дослідження, де котів розділили на  п'ять груп, яким пропонували різні види контенту, від людей до гризунів, дрібних пташок та інших тварин, на яких кішки традиційно полюють. Виявилося, що найбільше кішки реагували на зображення потенційної здобичі. Під час експерименту вченим навіть довелося закріпити телевізори, бо кішки у спробах "схопити" здобич, навіть їх перевертали.

Источник материала
Поделиться сюжетом