19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На дві країни ЄС особливо тиснуть з вимогою надати Україні системи ППО ‒ FT
На дві країни ЄС особливо тиснуть з вимогою надати Україні системи ППО ‒ FT

На дві країни ЄС особливо тиснуть з вимогою надати Україні системи ППО ‒ FT

На дві країни ЄС особливо тиснуть з вимогою надати Україні системи ППО ‒ FT

Їхні потреби менші, ніж в України.

Лідери Європейського Союзу закликають Грецію та Іспанію надати Україні більше систем протиповітряної оборони, оскільки потреба Києва є більшими, ніж їхні власні.

Україна звертається до західних союзників із терміновим проханням про надання додаткових систем ППО, таких як американські Patriot або радянські С-300, оскільки Росія посилює дронові та ракетні атаки по позиціям українських військових, містам та об’єктам інфраструктури, пише The Financial Times.

Європейські політики використали саміт у Брюсселі минулого тижня, щоб особисто закликати прем'єр-міністрів Іспанії і Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати частину своїх систем Україні.

Обом лідерам, збройні сили яких мають на озброєнні більше десятка систем Patriot, а також інші системи, такі як С-300, сказали, що їхні потреби не такі великі, як в України, і що вони не стикаються з якоюсь безпосередньою загрозою.

«Ми всі знаємо, у кого вони є, ми всі знаємо, де вони знаходяться, і ми всі знаємо, кому вони дійсно потрібні», - сказав один із співрозмовників видання.

Чиновники заявили, що на Польщу і Румунію, які також мають Patriot, чиниться менший тиск, щоб вони розглянули можливість поставок до Києва, зважаючи на їх вразливе розташування на кордоні з Україною.  

До заяви Берліна минулого тижня про готовність передати додатковий Patriot, Україна мала щонайменше три американські ЗРК, зокрема один від США і два ‒ від Німеччини.

Київ також має на озброєнні зенітно-ракетні комплекси великої дальності, розроблені Радянським Союзом, зокрема системи С-300 і С-200. Переобладнана і оновлена версія останньої була використана для того, щоб збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 над Ставропольським краєм Росії

Тиск щодо надання систем посилиться на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони всіх 27 країн-членів ЄС у Люксембурзі в понеділок, кажуть чиновники. Київ особливо зацікавлений у застарілих грецьких системах С-300, які вже є на озброєнні українських збройних сил і з якими вони вже мають досвід роботи.

«Є країни, які, якщо бути відвертими, не потребують негайного придбання систем протиповітряної оборони. Кожній країні пропонується вирішити, чим вона може пожертвувати», ‒ сказав один із дипломатів ЄС, який бере участь у підготовці до зустрічі.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що нові зобов'язання щодо постачання засобів протиповітряної оборони «будуть оголошені найближчим часом», але не надав жодних подробиць про країни або озброєння, про які йдеться.

За словами Столтенберга, НАТО провело аудит можливостей протиповітряної оборони, якими володіють країни-члени, і де вони розгорнуті, додавши, що «ця карта підтверджує, що існують системи, зокрема Patriot, які можуть бути надані Україні».

Источник материала
Поделиться сюжетом