Учені визначили походження найзнаменитіших алмазів: є в британській короні
Учені визначили походження найзнаменитіших алмазів: є в британській короні

Учені визначили походження найзнаменитіших алмазів: є в британській короні

Автори дослідження припускають, що алмази Голконди з'явилися зовсім не там, де їх виявили.

Згідно з дослідженням, опублікованим у виданні Journal of Earth System Science, вчені визначили справжнє походження найзнаменитіших алмазів у світі, серед яких алмаз Хоупа і алмаз Кохінур, а також інші бездоганні дорогоцінні камені, пише Live Science .

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дорогоцінне каміння, яке відоме під загальною назвою алмази Голконди, є дуже особливим. У них мало включень і дуже мало азоту, що робить їх дуже прозорими і позбавленими дефектів. Ще ці алмази великі. Алмаз Хоупа, який зберігається в Національному музеї природної історії Смітсонівського інституту у Вашингтоні, США, важить 45,52 карата. А алмаз Кохінур, який зараз є одним із дорогоцінних каменів у британській короні, важить цілих 105,6 карата.

Алмази Голконди виявили на півдні Індії в період з 17 до 19 століття, і більшість із них знаходиться за межами цієї країни. Легенди свідчать, що деякі з алмазів є проклятими каменями. Ці алмази виявили в розсипних рудниках, тобто неглибоких ямах, виритих у прибережних відкладеннях. Разом із цими відкладеннями алмази винесло на береги річок. Але алмази потрапляють на поверхню Землі внаслідок вулканічної активності, коли вони формуються в кімберлітових породах. Але де саме утворилися знамениті алмази, залишалося загадкою.

Алмаз Хоупа
Фото: Live Science

Автори нового дослідження припускають, що ці алмази могли бути доставлені з кімберлітового поля Ваджракарур у сучасному штаті Андхра-Прадеш, на відстані до 300 км від місця їх видобутку.

Але результати дослідження мають певну невизначеність, вважає Яаков Вайс, геохімік з Єврейського університету в Єрусалимі, який не брав участі в цій роботі. Індійські вчені вивчили геохімію звичайних алмазів з літосфери, тобто твердої кори і верхньої мантії, і визначили, що родовище Ваджракарур може містити алмази. Але алмази Голконди формуються глибше в мантії, можливо, на тій самій глибині, що й перехідна зона поблизу ядра Землі. За словами Вайса, аналіз здебільшого пов'язаний з літосферними алмазами, але більші алмази походять із глибших шарів Землі, тому залишається деяка невизначеність.

Щоб виявити справжнє джерело алмазів Голконди, вчені вивчили хімічні характеристики прилеглих кімберлітів. Це породи, які прибули з основи земної кори і верхньої мантії, де утворюється більша частина алмазів.

Алмаз Кохінур
Фото: Live Science

Вони виявили, що кімберлітові породи родовища Ваджракарур, ймовірно, піднялися з глибин, де утворилися алмази, і містять мінерали, які зазвичай трапляються разом з алмазами. Потім вони провели дослідження з використанням даних дистанційного зондування. Так вчені виявили давно пересохле русло стародавньої річки, яким алмази могли переноситися з Ваджракарара до річки Крішна та її приток, де дорогоцінне каміння і знайшли.

Але Вайс вважає, що об'єднання кімберлітового поля, де трапляються стандартні літосферні алмази, з глибшими алмазами Голконди, є непростим завданням. Ці глибші алмази мають інший хімічний склад і теоретично могли з'явитися десь в іншому місці.

За словами Вайса, ніхто точно не знає, як ці глибокі алмази досягають поверхні Землі. Вони можуть піднятися з глибоких шарів мантії за допомогою гарячих фонтанів магми, а потім вклинитися в нижню кору і верхню мантію разом зі звичайнісінькими алмазами, які утворюються в цих регіонах. Потім, коли відбувається виверження кімберлітів, усі алмази одночасно вириваються на поверхню.

Вайс вважає, що з'ясувати походження алмазів Голконди безпосередньо дуже складно, оскільки в цих алмазах відсутні крихітні включення, що утримують рідини з мантії, де вони вперше утворилися. Це робить ці камені красивими і затребуваними, але дає геохімікам дуже мало можливостей для роботи.

Як уже писав Фокус, китайські вчені перетворили півонії на дорогоцінний камінь. Китайські вчені змогли створити штучний діамант, використовуючи вуглець, отриманий з червоних півоній. Це перше в історії використання квітів для створення дорогоцінних каменів.

Теги по теме
Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом