Чи законний перехід релігійної громади від УПЦ МП до Київського патріархату: рішення суду
Чи законний перехід релігійної громади від УПЦ МП до Київського патріархату: рішення суду

Чи законний перехід релігійної громади від УПЦ МП до Київського патріархату: рішення суду

Йдеться про справу представника УПЦ МП Олександра Хрустюка, який оскаржував рішення релігійної громади на Житомирщині. Та вирішила перейти до української церкви й змінила статут.

Рішення суду

У своїй постанові, Велика Палата зазначила, що ані суд, ані держава не мають права забороняти релігійним громадам так чинити без санкцій церкви, бо це б перешкоджало свободі віросповідання.

Мала б місце ситуація, у якій держава поставила б визнання релігійної громади в залежність від волі визнаної церковної влади, яка вочевидь такому визнанню громади опирається, що свідчило б про недотримання нею обов`язку бути нейтральною та неупередженою у відносинах з різноманітними релігіями, конфесіями та переконаннями,
– йдеться у вироку.

У цьому висновку Велика Палата Верховного Суду також ураховує, що згідно з законодавством, частина громади, яка не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду. Для цього вона має укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником.

Рішення Верховного Суду щодо переходу до ПЦУ / скріншот рішення

Водночас адвокат Ростислав Кравець болісно відреагував на таке рішення. Його паблік у телеграмі, як зазначає громадська ініціатива "Голка" входить до російської мережі, що дискредитує судову реформу. Зокрема, у реакції на постанову Великої Палати Кравець називає суддів "випадковими людьми" і звинувачує їх в тому, що вони "самоусунулися від вирішення цього принципового спору".

Позиція Кравця щодо "ФСБ у рясах" не дивує. На його телеграм-каналі, який входить до кремлівської мережі, він системно знецінює судову реформу, доброчесних суддів, лідерів ключових громадських організацій, які вболівають за судову реформу – Фундації DEJURE та Центру протидії корупції,
– зазначила очільниця "Голки" Ірина Федорів.

Також активістка зазначила, що дуже прикро те, що на засіданні парламенту знову немає в порядку денному урядового проєкту, який має унеможливити діяльність московського патріархату в Україні.

"ФСБ у рясах"

  • Нещодавно журналісти Бігус.Інфо випустили розслідування про одну із найбільших агентурних мереж, яку викрила нещодавно СБУ. З матеріалу стало відомо, що зв'язка УПЦ (МП)-ФСБ публікувала дезінформаціюпро нібито утиски московської церкви, переслідування вірян, священників та "релігійних журналістів", яку активно підхоплювали російські ЗМІ. Окрім цього, через своїх депутатів вони просували блокування рішення про заборону УПЦ МП.
  • Раніше голова СБУ Василь Малюк розповідав, що вироки за співпрацю з ворогом вже отримали 23 священнослужителі УПЦ МП. У суді їх визнали винними не лише у державній зраді, а й розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та інших злочинах. Йдеться про 37 підозр і понад 80 кримінальних проваджень.
  • Варто зазначити, що боротьба з "агентами у рясах" триває. Нещодавно Служба безпеки викрила чергового священника, який вихваляв Путіна та підтримував війну. Йдеться про настоятеля храму Шепетівської єпархії УПЦ (МП). Йому загрожує до 5 років ув'язнення.
Теги по теме
УПЦ МП Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом