Заходять не з фронту, а з тилу: нові "тихі" дрони ЗСУ змушують РФ змінювати тактику, — Newsweek
Заходять не з фронту, а з тилу: нові "тихі" дрони ЗСУ змушують РФ змінювати тактику, — Newsweek

Заходять не з фронту, а з тилу: нові "тихі" дрони ЗСУ змушують РФ змінювати тактику, — Newsweek

Порівняно з попередньою версією, у нової "Баби-яги" більша дальність. ЗС РФ помічають ці дрони тільки за допомогою тепловізорів: їхній політ не було чутно.

Російські війська на півдні України змушені змінювати оборонну стратегію, щоб протистояти новій модифікації "безшумних" ударних дронів України. Про це пише Newsweek, посилаючись на заяву колишнього глави російського космічного агентства.

Київ збільшив дальність і скритність своїх безпілотників "Баба-яга", визнав у своїй заяві ексглава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін.

Збільшено дальність дронів

За його словами, порівняно з попередньою версією, у нової "Баби-яги" більша дальність, завдяки чому вони "зайшли не з фронту, а з тилу". Зазначив також, що дрони вдалося помітити тільки за допомогою камер нічного бачення. Їх заздалегідь розмістили по периметру позиції окупаційного угруповання, зазначив Рогозін, додавши, що цих дронів взагалі не було чутно. Але в тепловізори вони проглядалися за кілька кілометрів.

Примітно, що по новій модифікації БПЛА вогонь не відкривали: "Ми їх пізніше знищимо, коли вивчимо їхні звички, маршрути та тактику".

За словами Рогозіна, необхідно не дрони збити, а визначити місцеперебування операторів.

Раніше Рогозін називав безпілотники типу "Баба-яга" вкрай небезпечними для російських військ.

Він також опублікував фото українських "дрончиків", зупинених російським РЕБом "Гроза" останньої модифікації.

Дрон "Баба-яга"

Вважається, що цей український БПЛА — модифікований сільськогосподарський дрон, який часто проєктують як квадрокоптер, гексакоптер або октокоптер.

Семюел Бендетт з американського аналітичного центру CNA зазначив, що Росія намагається розробити власну версію цього безпілотника, але поки що "Баба-яга" не має аналогів за корисним навантаженням. За словами Бендетта, українці — експерти в управлінні такими дронами.

Україна використовує ці системи під час нічних операцій. Швидкість їхнього польоту — близько 60 км/год, раніше заявляв Рогозін. Водночас він говорив, що FPV менший і швидший.

Бендетт зазначив, що захиститися від БПЛА вночі складніше, а російські війська не мають подібних систем, які б могли переносити вибухівку такої ж ваги. За його словами, відомо, що росіяни змінюють налаштування у збитій "Бабі-язі" і запускають їх як власні.

Нагадаємо, що в Україні розробили "розумний" дрон"Укропчик". Система стійка до РЕБ.

Також повідомлялося, що у РФ скаржаться на якість дронів проєкту "Судоплат".

Источник материала
Поделиться сюжетом