19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Мають воювати не люди": що кажуть військовозобов'язані у Польщі, яким припинили надавати консульські послуги
"Мають воювати не люди": що кажуть військовозобов'язані у Польщі, яким припинили надавати консульські послуги

"Мають воювати не люди": що кажуть військовозобов'язані у Польщі, яким припинили надавати консульські послуги

Українці обурені тим, що не можуть отримати паспортів за кордоном.

Міністерство закордонних справ України пояснило, як довго не надаватиме консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку. У відомстві кажуть - призупинення пов’язане з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію. І після набуття ним чинності всередині травня поновиться з новими вимогами. Напередодні в закордонних підрозділах ДП "Документ" - призупинили видавати готові документи. Тобто, всі, хто вже замовив і сплатив цю послугу, не зможуть отримати нові паспорти.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентка "Радіо Свобода" у Варшаві Наталки Волосацької спеціально для ТСН.

Як Кулеба пояснив призупинення консульських послуг військовозобов'язаним

Сидіти за межами держави  і отримувати від неї послуги  не вийде. Такими словами пояснив  призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном міністр Дмитро Кулеба. Своє рішення він назвав захистом інтересів Україні в умовах повномасштабної війни. 

"Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна", - наголосив Кулеба. 

Відмова від надання консульських послуг без відповідних військово облікових документів передбачена в ухваленому законі про мобілізацію, який ще не вступив в дію. Протягом двох місяців після набуття законом чинності всі чоловіки від 18 до 60 років мають оновити свої дані в ТЦК, ЦНАПі  або електронному кабінеті.

Українці за кордоном бідкаються на "корупцію" та кажуть, що "воювати має техніка"

Біля консульського відділу у Варшаві чоловіки лише з оголошення на брамі довідалися про рішення МЗС, здивувалися і обурилися, бо дехто вже отримав відмову.

"Загубив паспорт, у хочу відновити цей паспорт, ну і немає нікого, з понеділка і така справа. Погано до цього ставлюся, в мене тут родина, жінка, діти і тепер я мушу повертатись до України, щоб підтвердити свою особу, ну так виходять. Або якісь там документи будуть видавати у воєнкоматі щось такого, сам нічого не знаю ще", - каже Владислав.

"Це права людини нарушаються. Я так думаю, по перше. По друге, я думаю, що зараз дуже сильна корупція в Україні. Зараз в цей час мають воювати не люди, а має техніка воювати. І для чого створені президенти, для чого створені депутати? Для того щоб війни не допустити", - каже Станіслав.

Зазвичай у консульствах українці за кордоном оформляють паспорти або продовжують дію документа, вносять дані про неповнолітніх дітей, змінюють водійські посвідчення, отримують нотаріальні послуги та реєструють акти цивільного стану.

Фактично одночасно з рішенням призупинити надавати консульські послуги чоловікам за кордоном у ДП "Документ" зависла база і там перестали видавати вже готові паспорти і чоловікам, і жінкам. Люди, які прийшли, щоб отримати документи не вірять в технічні причини, припускають не видають паспорти через закон про мобілізацію.

"Народ дуже незадоволений, злий і говорили навіть, що хочуть штурмувати просто. От так виглядає. Ви вірите, що система не працює? Думаю, що ні. Вони просто коли зʼявився цей документ, вони вирішили в один день все припинити, обрубати і все. Я думаю, що це не повʼязано з цим, якось це буде підозріло. Від 16 року я знаходжуся і якраз хотів продовжити документи щоб все мати в порядку, але не вийшло", - каже Микита. 

Скільки чоловіків призовного віку перебуває за кордоном

За оцінкою Інституту демографії та соцдосліджень, у країнах ЄС зараз перебуває до 850 тисяч чоловіків призовного віку.

В своїх роз"ясненнях  Міністерства закордонних справ - ще раз нагадало про обов'язок поновлювати військовозобов'язаним  громадянам свої данні в ТЦК і пообіцяло, що після того, як закордонний українець це зробить, консульські послуги будуть поновлені в повному обсязі. Проте, тимчасове припинення вочевидь протриває до набуття чинності нового закону про мобілізацію. Тобто, до 17 травня. Проте, у разі надзвичайної ситуації, дипломатичні установи допомагатимуть усім, хто цієї допомоги потребуватиме.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: МЗС призупинило консульські послуги! До чого готуватись чоловікам за кордоном?

В Мережі розкритикували звістку про припинення консульських послуг чоловікам.

Источник материала
Поделиться сюжетом