19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чому "Шмавік" коштує як Mavic та як Україна стала лідером з виробництва БПЛА, — співзасновник DroneUA
Чому "Шмавік" коштує як Mavic та як Україна стала лідером з виробництва БПЛА, — співзасновник DroneUA

Чому "Шмавік" коштує як Mavic та як Україна стала лідером з виробництва БПЛА, — співзасновник DroneUA

Подібних "Мавіків" не буває забагато і в них завжди є потреба у ЗСУ, адже вони легко губляться та збиваються. Українські розробники дивляться на можливість змінити підходи щодо виробництва обладнання і знайти якийсь свій стандарт, зазначає співзасновник DroneUA Валерій Яковенко.

Україна стала лідером у виробництві дронів, адже в такій кількості в якій збирають БПЛА українські інженери — не збирає ніхто у світі. Представлений нещодавно дрон "Шмавік", що є удосконаленим аналогом популярного китайського DJI Mavic, поки що має таку саме ціну, але з приходом конкуренції вона зменшиться. Про це в інтерв'ю Фокусу розповів підприємець-інженер, співзасновник DroneUA Валерій Яковенко.

Він зазначає, що потреби в дронах, які мають українські захисники, трошки ширші ніж те обладнання, яке зараз виробляється. І хоча українські розробники випускають масово десятками тисяч ударних та розвідувальних БПЛА, вони повністю не закривають потреби на дистанціях понад 50 км.

"Якщо ми говоримо про розвідку до 10 км, то на жаль в цьому сегменті більшість саме імпортних дронів, тих самих DJI Mavic, — акцентує Яковенко. — Зараз українські розробники дивляться на можливість змінити підходи щодо виробництва обладнання і знайти якийсь свій стандарт, котрий дозволить стати конкурентним китайським дронам".

Співзасновник DroneUA каже, що таких "Мавіків" не буває забагато і в них завжди є потреба, адже вони легко губляться та стають жертвою ворожих засобів радіоелектронної боротьби. На його думку, поява модифікації "Шмавік" — це своєрідний сигнал іншим виробникам, на що треба звернути свою увагу, адже військовий ринок потребує багато таких розвідувальних та ударних дронів.

Як зазначалось, "Шмавік" має свої переваги перед китайською основою: час польоту збільшений до 80 хвилин, більш висока швидкість та можливість зміни частоту від РЕБ. Проте вартість поки що дорівнює стандартному DJI Mavic у $3500.

"Річ у тому, що в ціну "Шмавіка" творцями закладені витрати на саму розробку, яку оцінили в $500 тис., — зазначає Яковенко. — В моєму розумінні, вартість самого дрону по компонентній базі, якщо ми просто будемо купляти такі компоненти або виробляти їх і збирати разом, буде набагато меншою".

Проте, акцентує підприємець-інженер, як тільки у цієї компанії-виробника з'явиться конкуренція та будуть відбиті витрати на розробку, то ціна БПЛА стане значно меншою. Це нормальна ситуація, адже ми живемо в Україні з вільним ринком і підприємці повинні мати можливість заробляти та відшкодовувати витрати на розробку.

Нагадаємо, нещодавно українська компанія "Дронарня" розробила ударний дрон "Бандерик-Стрічка", який поєднаний з оператором оптоволоконним кабелем.

Источник материала
Поделиться сюжетом